Координатор місії ОБСЄ уперше відвідав українських заручників у вʼязницях Донецька. Він спілкувався з ними сам на сам

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Координатор місії ОБСЄ уперше відвідав українських заручників у вʼязницях Донецька. Він спілкувався з ними сам на сам

Facebook/OSCE SMM

Координатор Спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі (СММ ОБСЄ) в робочій підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи, Тоні Фріш відвідав шістьох українських заручників у тимчасово окупованому Донецьку.

«Сьогодні разом з моїм колегою з Мінська Матіасом Босхардом я мав можливість поговорити з шістьма заручниками», — повідомив він на брифінгу після відвідин слідчого ізолятора в Донецьку, — передає «Громадське».

За словами Фріша, декого з українських полонених він уже бачив раніше, з іншими ніколи не зустрічався. «У нас була дуже відкрита розмова та обмін думками з усіма шістьма. Вперше я мав можливість конфіденційно поговорити з утримуваними без будь-якої третьої сторони. Це взагалі вперше сталося», — зазначив він.

Представник ОБСЄ стверджує, що умови утримання українських заручників у слідчому ізоляторі Донецька, який він відвідав, відповідають «належному рівню».

War Gonzo

Він також додав, що спілкувався з українськими увʼязненими сам, за відсутності третіх осіб, а також має намір відвідати решту в інших місцях утримання. «Омбудсмен ДНР» Дарина Морозова запевнила, що з рештою полонених Фріш також зможе поспілкуватися сам на сам, без свідків.

War Gonzo

Раніше Україна вимагала від ОБСЄ, щоб її представники зустрілися з усіма українськими заручниками у вʼязницях окупованого Донбасу.

Перший віце-спікер Верховної Ради, представник гуманітарної підгрупи на переговорах у Мінську Ірина Геращенко, раніше заявила, що Кремль уже чотири місяці не реагує на пропозицію передачі засуджених росіян в обмін на українських заручників.

За даними СБУ, на підконтрольну територію повернулися 73 заручники. Україна передала на окуповану територію 233 людини.