«КоммерсантЪ»: Росія підозрює, що дірку в Міжнародній космічній станції просвердлили американці

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
«КоммерсантЪ»: Росія підозрює, що дірку в Міжнародній космічній станції просвердлили американці

Wikipedia

Спеціальна комісія «Роскосмосу» розглядає як пріоритетну версію про те, що отвір у космічному кораблі «Союз МС-09» просвердлили американські астронавти, — пише «КоммерсантЪ».

На думку росіян, американці хотіли якомога швидше доставити на Землю одного зі своїх хворих колег. Російські фахівці вже запросили у NASA дані відеореєстраторів астронавтів, а також їх медичні показники.

Після того, як на кораблі «Союз МС-09», пристикованому до Міжнародної космічної станції, знайшли мікротріщину розміром близько півтора міліметра, було висунуто кілька версій: попадання мікрометеорита, виробничий брак (нібито отвір було просвердлено ще на Землі).

Однак тепер, за інформацією «Коммерсанта», версію браку або недбалості під час виробництва корабля називають малоймовірною. Спецкомісія встановила: отвір зʼявився вже в космосі, коли корабель пристикувався до МКС. Вивчивши характер пошкоджень, вона дійшла висновку, що дірка зʼявилася не з першої спроби — навколо неї видно кілька точок, утворених секундним торканням свердла.

Підтвердження цієї версії може завдати великої шкоди російсько-американським відносинам у космосі.