У Франції затримали шістьох людей за погроми мʼясних крамниць. Мʼясники скаржаться на напади веганів вже півроку

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:

У французькому місті Лілль поліція затримала пʼять жінок і чоловіка, яких підозрюють у нападах на мʼясні та рибні магазини, — пише Медуза.

Пʼятьох затриманих відпустили; під вартою залишилась лише 21-річна жінка, яка, за версією поліції, влаштувала напади на два магазини та ресторан в Ліллі. Суд над нею відбудеться в грудні.

З квітня по серпень на півночі Франції не менше семи разів нападали на заклади, які працюють з продуктами тваринного походження: мʼясні та рибні магазини, ресторан і навіть завод з виробництва сиру. Нападники обливали штучною кровʼю їх фасади, розбивали вітрини і залишали написи «Зупиніть видову дискримінацію». Аналогічні напади зафіксовані й на півдні Франції.

У червні Французька федерація мʼясників, до якої входять близько 18 тисяч осіб, попросила захисту у міністра внутрішніх справ Жерара Коллона. У листі до чиновника стверджувалося, що погроми — справа рук агресивних веганів, які прагнуть знищити «цілу гілку французької культури» — споживання мʼяса. Голова федерації Жан-Франсуа Діяр назвав погроми мʼясних крамниць «формою тероризму».

У серпні представники федерацій мисливців і мʼясників зібрали прес-конференцію в Кале, де засудили «веганський екстремізм» і звинуватили у нападах в Ліллі зоозахисний рух L214, відомий у Франції своїми відеороликами про жорстоке поводження з тваринами, які були потайки зняті на бойнях.

Однак представники L214 спростували свою причетність до атак. Заперечує звʼязок з атаками і зоозахисний рух 269 Life France, який влаштовує перформанси з використанням штучної крові. Чи має затримана в Ліллі жінка відношення до якого-небудь з цих чи іншого громадського руху, поки невідомо. Поліція поки нічого про неї не повідомляла.

У березні французькі правоохоронці заарештували активістку-вегана Міріам-Серж Жуглет після того, як вона написала в Facebook, що смерть мʼясника Крістіана Медвеса, якого було вбито під час теракту в місті Треб, — справедлива.