Заступник голови СБУ Демчина звинуватив НАБУ в злочині. Що сталося

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Заступник голови СБУ Демчина звинуватив НАБУ в злочині. Що сталося

Wikipedia

Перший заступник голови Служби безпеки, керівник спецпідрозділу СБУ з боротьби з корупцією Павло Демчина надіслав до Генеральної прокуратури заяву, у якій звинуватив співробітників Національного антикорупційного бюро (НАБУ) у вчинені кримінальних правопорушень. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила речник СБУ Олена Гітлянська, опублікувавши заяву Демчини.

Що трапилось

Сьомого вересня детектив НАБУ Сергій Яндюк склав повідомлення Павлу Демчині про підозру в незаконному збагаченні (стаття 362-2 Кримінального кодексу) і цього ж дня направив документ на погодження в Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру (САП). Заступник голови СБУ називає це злочином і стверджує, що текст підозри складений «на основі усвідомлено недостовірних даних».

За словами Демчини, 10 вересня стік 18-місячний термін розслідування його справи, яке провадило НАБУ з березня 2017 року. Щоб не закривати її, співробітники НАБУ «вигадали» факти, — стверджує заступник голови СБУ.

«Детективу Яндюку С. В. на момент складання тексту підозри було достеменно відомо про відсутність між мною та громадянкою В. сімейних відносин з березня 2012 року», – зазначив Демчина у тесті заяви.

У чому НАБУ звинувачує Демчину

Десятого березня 2017 року НАБУ на основі журналістських розслідувань розпочало щодо Павла Демчини розслідування за фактом незаконного збагачення (за статтею 368-2 Кримінального кодексу).

Як повідомляла САП, згідно з інформацією ЗМІ Демчина став власником значних активів, законність набуття яких не підтверджена доказами.

«Слідствр.Інфо» повідомляло, що перший заступник глави СБУ офіційно мешкає у відомчому гуртожитку СБУ, хоча його дружина Ольга Воловчук живе в розкішному заміському маєтку й володіє елітними автівками. «Схеми» також виявили, що родичі Павла Демчини з Рівненщини заселилися в маєтки, вартість яких неспівмірна з їх скромними доходами.

Демчина називає розслідування НАБУ помстою

Демчина всі звинувачення відкидає. Він стверджує, що розслідування НАБУ проти нього – помста за роботу спецпідрозділу СБУ з боротьби з корупцією, який викриває правопорушення співробітників антикорупційного бюро.

За словами Демчини, 12 серпня 2016 року СБУ склала адміністративний протокол про корупцію на заступника начальника відділу забезпечення роботи директора НАБУ Везєлєвої-Борисової К. О., яка «протиправно отримувала кошти від неурядової організації» та тривалий час була громадянкою Росії. НАБУ нібито просило Демчину не складати на жінку протокол, бо це негативно вплине на репутацію бюро та намагалось скасувати рішення суду. Також Демчина ініціював розслідування щодо трьох працівників бюро — керівника підрозділу НАБУ та двох його підлеглих.

На думку замголови СБУ, саме через це НАБУ почало збирати компромат на нього та його рідних, після чого звинуватило його в незаконному збагаченні.