«Іншої кандидатури ми не бачимо». Київський патріархат запропонує обрати очільником Української автокефальної церкви Філарета

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
«Іншої кандидатури ми не бачимо». Київський патріархат запропонує обрати очільником Української автокефальної церкви Філарета

Українська Православна Церква

Після надання автокефалії (томосу) Українській православній церкві Київський патріархат висуватиме кандидатуру патріарха Філарета на посаду предстоятеля автокефальної Православної церкви в Україні. Про це в інтерв’ю «Українській правді» повідомив речник УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря).

«Ми як архієреї Київського патріархату будемо висувати і підтримувати кандидатуру патріарха Філарета. Тому що іншої такої кандидатури, яку б можна було порівняти з ним за досвідом та якостями як духовного лідера, керівника, ми не бачимо», — заявив він.

Зоря також додав, що досі в усіх розмовах між церквами щодо предстоятеля нікого іншого не пропонували. «Ніякої іншої кандидатури ніхто не висував. Ми вважаємо, що патріарх Філарет має бути обраний», — сказав Зоря.

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет (Денисенко) впевнений, що єдину помісну церкву в країні буде створено до кінця нинішнього року.

Навесні президент Петро Порошенко, Верховна Рада, УПЦ КП, УАПЦ і частина єпископів УПЦ МП звернулися до Константинопольського патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію Українській православній церкві. Після цього від кожної великої зустрічі представників Вселенського патріархату та міжнародних зустрічей представників православних церков в Україні очікують новин щодо надання томосу про автокефалію.

Томос —церковний документ, який має засвідчити, що православна церква в Україні є незалежною від інших церков і має рівні з ними права.

Тридцять першого серпня патріарх Константинопольський Варфоломій на зустрічі в Стамбулі повідомив предстоятелю Російської православної церкви патріарху Кирилу, що збирається надати Українській православній церкві автокефалію.

У КПЦ підтвердили, що Вселенський патріархат має право самостійно приймати рішення про надання автокефалії іншим церквам.

Сьомого вересня Константинопольский патріархат призначив своїми екзархами в Києві архієпископа Даниїла Памфілійського зі США та єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади. Це зроблено в межах підготовки до надання автокефалії Українській православній церкві.

Синод РПЦ сприйняв це як «грубе нехтування церковними канонами, які забороняють єпископам однієї помісної церкви втручатися у внутрішнє життя та справи іншої помісної церкви», і погрожує Константинополю розривом відносин.

Найближче засідання Синоду Константинопольського паріархату очікують 9—11 жовтня.