Французькі політики і діячі мистецтв підтримають Сенцова. Під посольством РФ обіцяють «ланцюг голодуючих»

Дата:
Французькі політики і діячі мистецтв підтримають Сенцова. Під посольством РФ обіцяють «ланцюг голодуючих»

Jaap Arriens / NurPhoto via Getty Images

Французькі політики і діячі мистецтв будуть голодувати перед посольством Росії в Парижі, тим самим закликаючи Кремль відпустити Олега Сенцова. Про це пише Liberation.

Під будівлею встановлять намет, в якому кожен день з 9 ранку і протягом доби буде голодувати один протестувальник. Координатор акції, співголова Товариства кінематографістів Франції Крістоф Руджиа заявив, що таким чином буде створений «ланцюг голодуючих до тих пір, поки Сенцова не звільнять».

Першою учасницею стане колишня міністр юстиції Франції Крістіан Тобіра. В акції братимуть участь режисери, актори, філософи, політики, письменники. Їх імена не розкривають, щоб зберегти інтригу.

12 вересня Європейська народна партія висунула Сенцова на премію Європейського парламенту імені Сахарова. Переможця премії оголосять в кінці жовтня, розмір премії — 50 тисяч євро.

Перед цим сестра Сенцова Наталія Каплан повідомила, що режисер скаржиться на погіршення самопочуття. Сенцов заповів всі незакінчені роботи своїй соратниці з Криму, а кошти та гонорари — своїм дітям. Режисер оголосив голодування 14 травня. Він вимагає звільнити 64 українських увʼязнених, незаконно утримуваних в РФ з політичних причин.