В Армянську вводять режим надзвичайної ситуації через викиди на «Кримському титані». Норма забруднення перевищена в пʼять разів

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
В Армянську вводять режим надзвичайної ситуації через викиди на «Кримському титані». Норма забруднення перевищена в пʼять разів

Sergei Malgavko\TASS via Getty Images

В Армянську (анексований Крим) з 14 вересня вводять режим надзвичайної ситуації через викиди на заводі «Кримський титан». «Крим.Реалії» повідомляють, що таке рішення було прийняте через перевищення гранично допустимої концентрації шкідливих речовин більш ніж у пʼять разів.

«Штаб зараз буде приймати рішення і рекомендувати адміністрації міського округу Армянськ ввести режим НС, тому що у нас є перевищення гранично допустимої концентрації більше ніж у пʼять разів», — сказав заступник начальника головного управління — начальник управління цивільного захисту головного управління МНС Росії у Криму Олексій Фрідман.

Він додав, що режим введуть вже 14 вересня.

У ніч на 24 серпня, після викиду невідомої речовини на півночі окупованого Криму, жителі Армянська почали масово скаржитися в соцмережах на погане самопочуття і появу нальоту, схожого на іржу, який вкрив дерева, автомобілі, паркани, дахи, металеві вироби та посуд.

4 вересня влада анексованого Криму оголосила про перевищення вмісту сірчистого ангідриду в повітрі на півночі півострова через викиди на хімзаводі «Кримський титан». Роботу заводу зупинили на два тижні. Крім того, в Армянську на цей період оголошено вимушені канікули, дошкільнят з мамами і школярів відправили на відпочинок у кримські санаторії.

За даними досліджень, причиною забруднення стало випаровування вмісту кислотонакопичувача на заводі «Кримський титан». Хімічні відходи зливають у кислотонакопичувач з 1971 року. Площа цього «озера» становить 42 квадратних кілометри, обʼєм — 30 мільйонів кубометрів. Накопичувач вперше висох до 1,6 мільйонів кубів води через перепади нічних і денних температур.

6 вересня пункти пропуску «Каланчак» і «Чаплинка» тимчасово призупинили роботу через небезпечну екологічну ситуацію. При цьому українські прикордонники повідомили, що жителі Північного Криму, які хочуть виїхати з півостріва через викиди на заводі «Кримський титан», зможуть перетинати адмінкордон за спрощеним порядком.

Україна готує документи про викиди шкідливих речовин на заводі у Армянську в ООН, ОБСЄ, Всесвітню організацію охорони здоровʼя і Червоний Хрест, а також в Організацію із заборони хімічної зброї (ОЗХО).