Заява Синоду: РПЦ розриває офіційні стосунки з Константинополем

Дата:
Заява Синоду: РПЦ розриває офіційні стосунки з Константинополем

romfea.gr

Російська православна церква офіційно припиняє відносини з Константинопольським патріархатом — таке рішення прийняли в Москві 14 вересня на засіданні Синоду РПЦ. Про це повідомляє офіційний сайт Московського патріархату.

«Учасники Синоду вирішили, що Російська православна церква не братиме участь в структурах під головуванням Константинопольського патріархату», — розповів голова Відділу зовнішніх церковних звʼязків Московського патріархату митрополит Волоколамський Іларіон.

Про що йдеться в рішенні Синоду РПЦ?

1) Призупиняються спільні богослужіння з ієрархами Константинопольського патріархату.

2) Священики РПЦ припинять поминати Константинопольського патріарха Варфоломія під час богослужіння.

3) РПЦ пропонує зібрати Всеправославний собор щодо ситуації з можливим наданням автокефалії УПЦ КП з боку Константинополя.

«Ми також звернулися у своїй заяві до предстоятелів, глав помісних православних церков із закликом ініціювати всеправославне обговорення ситуації в Україні», — сказав митрополит Волоколамський Іларіон.

4) В РПЦ назвали єрессю претензії Константинополя на одноосібне прийняття рішень щодо автокефалії УПЦ КП.

До речі, як зауважив журналіст Сакен Аймурзаєв, Москва не розірвала євхаристійне спілкування з Константинополем.

«Якщо ви, наприклад, парафіянин РПЦ чи УПЦ МП і ви поїхали, скажімо, в Європу, де немає вашого храму, ви можете відвідати храм Константинопольського патріархату, можете приступити до таїнств церкви», — написав він у Facebook.

В офіційній заяві РПЦ підркреслює, що готова розірвати й євхаристійні відносини.

«У разі продовження антиканонічної діяльності Константинопольського патріархату на території Української православної церкви, ми будемо змушені повністю розірвати євхаристійне спілкування з Константинопольським патріархатом. Вся повнота відповідальності за трагічні наслідки цього поділу ляже особисто на патріарха Константинопольського Варфоломія і архієреїв, які його підтримують», — говориться в заяві.

Синод РПЦ зібрався на позачергове засідання 14 вересня в Москві в Свято-Даниловому монастирі. Головною темою стало надання Константинополем Томосу УПЦ КП. Однак митрополит УПЦ (МП) владика Онуфрій не зміг бути присутнім на засіданні і включався по відеозвʼязку.

Тиждень тому Вселенський патріархат призначив своїми екзархами в Києві архієпископа Даниїла Памфілійського зі США та єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади.