Муракамі відмовився номінуватися на «альтернативну» Нобелівську премію з літератури. А «справжню» вирішили цього року не вручати

Дата:
Муракамі відмовився номінуватися на «альтернативну» Нобелівську премію з літератури. А «справжню» вирішили цього року не вручати

Ole Jensen/Corbis via Getty images

Японський прозаїк Харукі Муракамі відмовився номінуватися на альтернативну Нобелівську премію з літератури. Про це повідомляє Reuters.

Висунути кандидатуру 69-річного письменника на «альтернативного» Нобеля вирішили організатори заходу — Нова академія Швеції. Крім Муракамі, у шорт-лист увійшли французька письменниці Маріз Конде, англійський фантаст Ніл Гейман та авторка з Канади Кім Тхюі.

Свою відмову Муракамі обґрунтував тим, що хоче бути подалі від уваги ЗМІ й зосередитися на написанні нової книжки.

Як зʼявився альтернативний Нобель?

Вручати в 2018 році альтернативну Нобелівську премію з літератури було вирішено після скандалу з сексуальними домаганнями, який розгорнувся довкола комісії з вручення престижної нагороди. Шведська академія на початку травня вирішила перенести присудження премії 2018 на 2019 рік.

18 жінок звинуватили в домаганнях відомого діяча культури Жан-Клода Арно, чоловіка поетеси Катаріни Фростенсон, яку було обрано членом академії в 1992 році. Як виявило проведене у звʼязку з цим розслідування, деякі з академіків порушували суворе правило не розголошувати імʼя майбутнього лауреата до офіційного повідомлення. В цьому ж звинувачували також й Арно.

Після появи результатів розслідування кілька літераторів, постійний секретар Сара Даніус і Катаріна Фростенсон заявили про звільнення.