Верховний суд відмовився повернути Надії Савченко депутатську недоторканність. Але це рішення можна оскаржити

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Верховний суд відмовився повернути Надії Савченко депутатську недоторканність. Але це рішення можна оскаржити

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду визнав законним зняття недоторканності з народного депутата Надії Савченко (позафракційна), яку підозрюють у підготовці терактів у центрі столиці. Про це передають «Українські новини», посилаючись на рішення суду.

Згідно з документом, в червні Савченко подала позов до суду, в якому попросила визнати протиправною бездіяльність Верховної Ради по перевірці достатності, законності та обґрунтованості внесених подань на зняття з неї недоторканності.

Нардеп також просила Верховний Суд визнати протиправними та скасувати постанови парламенту про надання згоди на притягнення її до кримінальної відповідальності і на затримання та арешт.

Позов Савченко обґрунтовувала тим, що оспорювані постанови Ради прийняті безпідставно, з перевищенням наданих законом повноважень і способом, не передбаченим Конституцією і законами.

На думку нардепа, парламент прийняв ці постанови без урахування усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення, упереджено і під тиском, недобросовісно і нерозумно, з грубим порушенням принципу рівності перед законом, непропорційно, зокрема без дотримання необхідного балансу між несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів депутата Савченко і цілями, на досягнення яких спрямоване ці рішення і дії.

Савченко також послалася на порушення принципу рівності перед законом і припустимості доказів у доведенні кримінального злочину.

Вона зазначила, що генеральний прокурор Юрій Луценко у своєму виступі в парламенті не навів конкретних доказів її провини, а звинувачення базувалися на припущеннях та на незаконно отриманих видеодоказах.

Касаційний адміністративний суд ВС відхилив всі аргументи Савченко, зазначивши, що процедура прийняття постанов депутатами не була порушена. У результаті суд в повному обсязі відмовив депутату в задоволенні позову. Рішення може бути оскаржено у Великій палаті Верховного Суду.

Надію Савченко затримали 22 березня у Верховній Раді після того, як парламент зняв з неї недоторканність. Їй інкримінують вчинення дій з метою насильницького повалення конституційного ладу й захоплення державної влади, а також посягання на життя державного чи громадського діяча, підготовку до терористичного акту, сприяння терористичній організації та незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами і вибуховими речовинами.

Шевченківський райсуд Києва 23 березня заарештував Савченко до 20 травня без можливості внесення застави. Захисники нардепа подали апеляцію на це рішення, але Апеляційний суд залишив Савченко під вартою до 14 липня.

13 липня Шевченківський райсуд продовжив арешт Савченко до 10 вересня. Вона знову оголосила безстрокове голодування. 4 вересня Шевченківський суд міста Києва на своєму засіданні продовжив термін утримання під вартою Надії Савченко до 30 жовтня.