Росія заявила, що ракета, якою збили Boeing MH17 на Донбасі, належала Україні. А збудували її в СРСР при Горбачові

Дата:
Росія заявила, що ракета, якою збили Boeing MH17 на Донбасі, належала Україні. А збудували її в СРСР при Горбачові

Alexander Ermochenko / Anadolu Agency / Getty Images

У Міністерстві оборони Росії заявили, що ракета, якою збили малайзійський Boeing MH17 в Донецькій області, була відправлена в Україну в 1986 році. Як передає Інтерфакс, про це повідомив начальник головного ракетно-артилерійського управління Міноборони РФ Микола Паршин.

За його словами, експертам вдалося ідентифікувати бортовий номер ракети — 9м38. За версією Міноборони РФ, ракету виробили в Долгопрудному Московської області в 1986 році, а потім відправили в Україну.

Boeing 777, що слідував рейсом MH17 Амстердам—Куала-Лумпур, зазнав аварії 17 липня 2014 року поблизу Тореза Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту. 193 з них були громадянами Нідерландів.

«Військова частина 20152, куди поставлена ракета з бортовим номером 886847379, — це 223-я зенітно-ракетна бригада. У 1986 р. бригада входила до складу Прикарпатського військового округу і базувалася в Теребовлі Тернопільської області УРСР. В неї на озброєнні були ЗРК «Бук». Після розпаду Радянського Союзу на територію Російської Федерації вона [бригада] не виводилася і була включена до складу Збройних сил України», — заявив Паршин.

Версія Москви суперечить висновкам міжнародної комісії, яка розслідує катастрофу. Комісія встановила, що рейс MH17 був збитий з комплексу «Бук», привезеного з Росії, з підконтрольної проросійським бойовикам території. Після катастрофи літака «Бук» повернули в РФ.

Інтерфакс-Україна пише, що секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов назвав цю заяву Паршина брехнею. Це черговий невдалий фейк Кремля для того, щоб прикрити свій злочин, який вже доведено як офіційним слідством, так і незалежними експертними групами», — сказав він.