Україна припиняє договір про дружбу з Росією. Порошенко ввів у дію рішення РНБО

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Україна припиняє договір про дружбу з Росією. Порошенко ввів у дію рішення РНБО

Пресслужба президента України

Президент Петро Порошенко підписав указ, який вводить у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про припинення Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Росією. Про це повідомляється на сайті глави держави.

Зазначається, що відповідне рішення РНБО ухвалила 6 вересня 2018 року. Ноту МЗС України Росія отримає 30 вересня.

«Міністерство закордонних справ має заявити Російській Федерації про бажання припинити дію Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ, підписаного 31 травня 1997 року, відповідно до статті 40 цього Договору», – зазначено в повідомлені.

МЗС має внести на розгляд президентові проект закону щодо припинення дії договору, а також поінформувати про це рішення Організацію Об’єднаних Націй, Організацію з безпеки і співробітництва в Європі та інші міжнародні організації.

Для припинення «великого договору» про дружбу з Російською Федерацією недостатньо надіслати повідомлення про це в Москву. Для цього надати свою згоду має також Верховна рада, оскільки 20 років тому цей документ був ратифікований у парламенті. Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін на засіданні Євроатлантичного форуму в Києві, повідомляє «Європейська правда».

Міністерство закордонних справ Росії назвало рішення Порошенка деструктивним. У Росії вважають, що влада України готова «рушити все, що напрацьовувалось роками і десятиліттями, рвати звʼязку, століттями вибудовувати багатьма поколіннями наших спільних предків». МЗС стверджує, що це рішення шкідливо для самої України.

Договір був підписаний в Києві 31 травня 1997 року президентом України Леонідом Кучмою та президентом Росії Борисом Єльциним. Він діє 10 років і потім продовжується.

Згідно ст. 40 Договору, Україна до 30 вересня 2018 року має вирішити, чи продовжувати його дію на наступні 10 років і в письмовій формі повідомити про це Росію.