Юрій Луценко просить Раду зняти недоторканність з трьох народних депутатів: Вілкула, Дунаєва, Колеснікова

Дата:
Юрій Луценко просить Раду зняти недоторканність з трьох народних депутатів: Вілкула, Дунаєва, Колеснікова

Гонтар Володимир / УНІАН

Генеральний прокурор Юрій Луценко підписав подання про зняття недоторканності з трьох народних депутатів від фракції «Опозиційний блок». Про це глава ГПУ повідомив у себе на Facebook.

Подання внесено на розгляд Верховної Ради. Скан-копії документів від 17 вересня генпрокурор оприлюднив у соцмережі. Мова йде про зняття недоторканності та притягнення до кримінальної відповідальності Сергія Дунаєва, Олександра Вілкула та Дмитра Колеснікова.

У кулуарах 15-ї щорічної зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES) у Києві Луценко анонсував подання. Однак, за його словами, в документах будуть фігурувати четверо депутатів: Олександр Вілкул, Сергій Дунаєв, Дмитро Колесніков та Олександр Пономарьов.

За процедурою, фігуранти мають 5 днів на формулювання пояснень, а потім ще 7 днів відведено парламентському комітету на розгляд подань ГПУ. Після цього Рада матиме 21 день на їх розгляд на пленарному засіданні.

У чому підозрюють?

Народного депутата Сергія Дунаєва НАБУ підозрює в декларуванні недостовірної інформації у 2015 році. Досудове розслідування детективи бюро ведуть з грудня 2017 року. Дунаєв вказав себе бенефіціарним власником компанії, яка є засновницею низки інших компаній. Ці підприємства в електронній декларації нардепа за 2015 рік не зазначено, тому в НАБУ вважають, що це може свідчити про декларування неправдивої інформації.

Нардепа Дмитра Колеснікова підозрюють у тому, що, перебуваючи на посаді голови Агентства держмайна України, він нібито зловживав службовим становищем і допустив відчуження виробничого та лабораторно-побутового корпусу держпідприємства «Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут трубної промисловості ім. Я. Ю. Осади» у Дніпрі загальною площею майже 7 тисяч кв. м.

Нардепа Олександра Вілкула ГПУ підозрює в махінаціях з землею на посаді голови Дніпропетровської облдержадміністрації. Протягом 2011—2012 років він змінив цільове призначення земельних ділянок площею 21 га із нібито земель запасу сільськогосподарського призначення (пасовищ), а насправді — із земель колективної власності пайовиків двох сільськогосподарських підприємств Нікопольського району.