Глава Нафтогазу: Тарифи на газ для населення підвищать, але поетапно. Уряд домовився з МВФ

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Глава Нафтогазу: Тарифи на газ для населення підвищать, але поетапно. Уряд домовився з МВФ

Кравченко Андрій / УНІАН

Кабінет міністрів на переговорах з Міжнародним валютним фондом досяг принципової домовленості про поступове підвищення ціни на газ до рівня імпортного паритету до 2020 року. Про це заявив глава правління НАК «Нафтогаз Україна» Андрій Коболєв, передає «Інтерфакс-Україна».

«Є попередній компроміс, якого уряд досяг з МВФ. Темпи зараз обговорюються», — сказав він на форумі Європейської бізнес асоціації у Києві у вівторок.

За словами глави «Нафтогазу», питання ціни на газ є ключовим компонентом переговорів з місією МВФ, що ведуться зараз в Києві.

У той же час Коболєв не впевнений, що озвучені раніше цифри підвищення ціни на першому етапі на 23,5—25% вірні.

Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, відповідаючи на питання про можливе підвищення ціни на газ на 23%, заявив, що підвищення тарифів на газ для населення відбудеться, але остаточна ціна поки не визначена.

Премʼєр-міністр Володимир Гройсман сказав, що Україна не може вести конструктивні переговори з Міжнародним валютним фондом, тому підвищення тарифів на газ для населення відбудеться.

З липня 2017 року Україна знаходиться у складному переговорному процесі з МВФ щодо газового питання. Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може скласти від 30 до 60%, у звʼязку зі зростанням цін на міжнародних ринках, тоді як премʼєр вважає таке різке підвищення невиправданим.

Позиція Фонду є досить жорсткою, оскільки Кабмін в минулому році ухвалив рішення про підвищення ціни на газ, що дозволило Україні отримати транш кредиту МВФ, однак згодом в односторонньому порядку відмовився його виконувати.