Рада дозволила переселенцям з Донбасу ставати на квартирний облік. Як це зробити?

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Рада дозволила переселенцям з Донбасу ставати на квартирний облік. Як це зробити?

dpa

Парламент надав переселенцям з Донбасу право ставати на соціальний квартирний облік. За прийняття законопроекту №7304 проголосували 244 народних депутати. Про це повідомляє Верховна Рада у своєму Twitter.

Що змінилося?

Відтепер право стати на соціальний квартирний облік отримали переселенці, які не мають іншого житла на підконтрольній Україні території, а їх домівки було зруйновано внаслідок антитерористичної операції.

При цьому буде враховувано сукупний дохід переселенця та членів його сім’ї. Він не повинен перевищувати середню ціну найму житла в певному населеному пункті прожиткового мінімуму (з 1 липня становить 1777 гривень).

На розрахунок буде також впливати вартість майна у власності громадянина та членів його сім’ї.

Як це зробити

На квартирний облік можна стати в органах соціального захисту населення – Центрі надання адміністративних послуг. Громадянина повинні внести в Єдину інформаційну базу даних про внутрішньо переміщених осіб.

Переселенець з інвалідністю до заяви про взяття на соціальний квартирний облік, окрім зазначених документів, додає копію довідки про взяття на облік та копії довідок про взяття на такий облік членів його сім’ї.

На початку вересня Центральна виборча комісія прийняла зміни до правил голосування для переселенців з тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей. Відтепер вони можуть голосувати без документів, які підтверджують зміну місця проживання.

За словами голови ЦВК Андрія Магери, спочатку переселенцю треба зі своїм свідоцтвом про народження звернутися до РАГСу за фактичним місцем проживання [наприклад, якщо ви житель Донбасу, але фактично проживаєте в Києві] або в інформаційні сервісні центри, для отримання пластикового паспорту. З ним уже йти до органу ведення реєстру, — щоб змінити місце голосування.