Рада збільшила кількість членів Центрвиборчкому з 15 до 17. Обиратимуть новий склад ЦВК 20 вересня

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Рада збільшила кількість членів Центрвиборчкому з 15 до 17. Обиратимуть новий склад ЦВК 20 вересня

facebook.com

Парламент збільшив склад Центральної виборчої комісії з 15 до 17 членів. За ухвалення законопроекту №9090 проголосували 236 народних депутатів, повідомлено в Twitter Верховної Ради.

«Таким чином, усі фракції і групи в парламенті будуть мати своїх представників у ЦВК», — повідомив автор законопроекту, голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Відтепер склад Центрвиборчкому буде відповідати рекомендації резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) про необхідність пропорційного представлення політичних фракцій.

Голосування за призначення членів ЦВК очікують у четвер, 20 вересня.

На 2019 рік в Україні заплановані президентські та парламентські вибори. Однак ще 1 червня 2014 року закінчився термін повноважень членів Центральної виборчої комісії. І вже протягом майже трьох років Верховна Рада не може розглянути питання щодо оновлення складу ЦВК. Востаннє депутати відклали розгляд цього законопроекту 5 липня.

До речі, голова ЦВК Андрій Магера в інтервʼю «Бабелю» заявив, що закінчення терміну повноважень більшості членів нинішнього ЦВК не може вплинути на перебіг виборів. «Такого ризику немає. Легітимність і повноваження складу ЦВК залишаються. Закон це чітко визначає: члена ЦВК звільняють з посади тільки на підставі рішення парламенту», — підкреслив Магера.