Премʼєр Ізраїлю обговорить з Путіним падіння Іл-20. Ізраїльські військові в усьому звинувачують Асада, Іран і терористів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Премʼєр Ізраїлю обговорить з Путіним падіння Іл-20. Ізраїльські військові в усьому звинувачують Асада, Іран і терористів

wikipedia.org

Премʼєр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу планує найближчим часом провести розмову з президентом Росії Володимиром Путіним щодо збитого в Сирії російського літака Іл-20, пише Reuters.

Про можливу розмову лідерів двох країн повідомили джерела агентства в дипломатичних колах. Джерело також повідомило, що від початку інциденту Ізраїль контактував з росіянами «на всіх рівнях». Тим часом Збройні сили Ізраїлю поклали відповідальність за катастрофу Іл-20 на армію Башара Асада.

За твердженням ізраїльтян, Іл-20 збили через зайве і нескоординироване застосування ракетних комплексів протиповітряної оборони, а ракету, яка збила літак, запустили вже після того, як літаки Військово-повітряних сил Ізраїлю залишили повітряний простір Сирії.

Також, військове відомство стверджує, що під час ударів ВПС Ізраїлю по цілях в Латакії Іл-20 знаходився поза зоною цієї операції, а сирійські батареї ППО не переконалися, що в повітрі немає російських літаків. Ізраїльські військові заявили, що нададуть Росії всю інформацію про інцидент. Крім Сирії, за словами ізраїльтян, відповідальність за те, що трапилось, несуть Іран і терористичні організації «Хізболли».

Інцидент вже прокоментував й сам Путін. На прес-конференції після зустрічі з премʼєр-міністром Угорщини Віктором Орбаном російський лідер назвал падіння літака «ланцюгом трагічних випадкових обставин». Путін також закликав не порівнювати цю подію з падінням російського літака у 2015 році, збитого турецьким винищувачем. Тоді, на думку Путіна, турецькі військові діяли свідомо.

У ніч на вівторок російський літак-розвідник Іл-20 з 14 членами екіпажу на борту зник над східною частиною Середземного моря, в 35 кілометрах від сирійського узбережжя. Пізніше зʼясувалося, що його збили сирійські війська ППО. Міноборони Росії заявило, що аварія сталася з вини Ізраїлю.