Суд викликав Януковича виступити з останнім словом у справі про держзраду

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Суд викликав Януковича виступити з останнім словом у справі про держзраду

Мусієнко Владислав\УНІАН

Оболонський районний суд Києва викликає колишнього президента Віктора Януковича для виступу з останнім словом у справі про державну зраду 12 жовтня о 10 годині ранку. Про це сьогодні повідомив головуючий суддя Владислав Девʼятко, передає УП.

Суддя зазначив, що за законом, Янукович повинен був виступити зі своєю останньою промовою перед заявами своїх адвокатів, але не зробив цього. Януковича неодноразово викликали для участі в судовому засіданні, як шляхом публікації повідомлень, так і за допомогою листів за всіма відомими адресами його можливого проживання, зокрема в Росії.

«Суд повідомляє, що незважаючи на будь-які заяви захисту як на минулих, так і в сьогоднішньому засіданні, незважаючи на будь-які дії сторони захисту, які судом були констатовані як зловживання правом на захист, суд завжди стояв на позиції забезпечення всіх прав обвинуваченого Януковича Віктора Федоровича», — сказав Девʼятко.

Він додав, що суд знову викличе президента-втікача на засідання і надасть йому право виступити з останнім словом, в тому числі за допомогою відеозвʼязку, але без залучення компетентних органів РФ.

Головуючий суддя зазначив, що Януковича чекають 12 жовтня о 10:00. Він також додав, що захисники Януковича повинні завершити дебатні промови з 1 по 10 жовтня.

Таким чином, Оболонський райсуд зробить перерву і продовжить дебати у справі колишнього президента Віктора Януковича, звинуваченого в державній зраді, 1 жовтня о 14:00.

На засіданні 18 вересня продовжився виступ на дебатах адвоката президента-втікача Олександра Байдика. В цілому він виступав 22 години поспіль. У понеділок, 17 вересня, суддя повідомив, що дебатна промова захисника Януковича, мабуть, є найдовшою в історії, оскільки тривала понад 16 годин.

Другий адвокат Януковича, Олександр Горошинський заявив, що йому необхідно три дні для зачитування своєї промові на дебатах. У звʼязку з цим суд оголосив перерву до 1 жовтня. Крім того, датами засідань визначені 2, 3, 4, 5 жовтня, а також 8 і 10 жовтня.

Екс-президента Віктора Януковича звинувачують за трьома статтями Кримінального кодексу: державна зрада, пособництво у веденні агресивної війни і в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки.

Суд розглядає цю справу з кінця червня 2017 року. Янукович кілька разів змінював приватних і державних адвокатів, затягуючи судовий процес. У серпні 2018 року Оболонський районний суд Києва перейшов до стадії дебатів, прокурор зачитав промову, після чого засідання перенесли на місяць.

Генпрокуратура просить для Януковича 15 років вʼязниці, а також стягнути з нього 98 561 гривню процесуальних витрат за судові експертизи.