Apple передала Ірландії 14,3 млрд євро недоплачених податків. Але ірландці поки не зможуть ними скористатися

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Apple передала Ірландії 14,3 млрд євро недоплачених податків. Але ірландці поки не зможуть ними скористатися

Pixabay

Ірландія отримала від компанії Apple 14,3 мільярда євро податків, які компанія не доплатила, користуючись податковим субсидіями. Про це повідомляє BBC.

Міністр фінансів Ірландії Паскаль Донохью заявив, що уряд країни стягнув з Apple 13,1 мільярда євро недоплачених податків, а також 1,2 мільярда євро в якості відсотків.

Про що мова?

В серпні 2016 року Європейська комісія зажадала від Apple відшкодувати уряду Ірландії незаконні податкові субсидії. В ході розслідування зʼясувалося, що з 2003 по 2014 рік Ірландія надавала Apple незаконні податкові пільги. Це призвело до істотного зниження податкових виплат компанії.

За даними Єврокомісії, такий підхід ірландської влади забезпечив зниження ефективної ставки податку на прибуток Apple з 1% від прибутку у Європі у 2003 році до 0,005% в 2014 році.

В Ірландії базова ставка податку на прибуток складає 12,5% і є найнижчою серед країн Західної Європи. Завдяки цьому там розміщені підрозділи більш ніж 700 великих американських компаній, які створили в країні 140 тисяч робочих місць.

Що тепер?

Уряд Ірландії і Apple домовилися, що компанія буде перераховувати кошти на спеціальний ескроу-рахунок. Кошти будуть знаходиться на спецрахунку, поки Європейський суд розглядатиме апеляції Apple і ірландської влади щодо рішення Єврокомісії. Очікується, що розгляд апеляцій може затягнутися на пʼять років.