«Свобода — це рабство, незнання — сила». Особистий архів Джорджа Орвелла включили до спадщини ЮНЕСКО

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
«Свобода — це рабство, незнання — сила». Особистий архів Джорджа Орвелла включили до спадщини ЮНЕСКО

Abhi Sharma / Flickr

Підрозділ ООН з питань освіти, науки і культури ЮНЕСКО включив у свій реєстр документальної спадщини «Памʼять світу» (Memory of the World) особистий архів Джорджа Орвелла. Про це повідомляє The Guardian.

В архів письменника увійшли щоденники, журналістські та письменницькі нотатки Орвелла, у тому числі відома з роману «1984» фраза: «Війна — це мир, свобода — це рабство, незнання — сила».

Крім блокнота 1943 року з першими начерками антиутопії, в архів потрапили орвелівські концепції «Дві хвилини ненависті» і «Новомова», а також робочі нотатки письменника та щоденникові записи часів створення «Дороги на Віган-Пірс» та репортажу про умови праці шахтарів на півночі Англії.

Щоденники та рукописи письменника зберігаються в Університетському коледжі Лондона, де розповіли, що архів Орвелла пройшов жорсткий відбір — його конкурентом були, наприклад, документи з «Щоденника Анни Франк».

ЮНЕСКО пояснило, що твори письменника «справили величезний вплив на розвиток людської думки в усьому світі, і цей вплив актуальний досі. Жоден серйозний огляд поточних подій, навіть сьогодні, у першій чверті XXI століття, не обходиться без згадки Орвелла та його ідей».

«Памʼять світу» — це програма захисту всесвітньої документальної спадщини, яка існує з 1992 року. З повним списком памʼяток можна ознайомитися на сайті ЮНЕСКО.