Суд визнав незаконними дії НАБУ і САП під час розслідування «бурштинової справи» проти нардепів Розенблата і Полякова

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Суд визнав незаконними дії НАБУ і САП під час розслідування «бурштинової справи» проти нардепів Розенблата і Полякова

Facebook / Блок Петра Порошенка Солідарність

Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконними оперативно-розшукові дії Національного антикорупційного бюро під час розсідування справи проти депутатів Верховної Ради Борислава Розенблата і Максима Полякова. Про це йдеться у рішенні суду.

Позивався до НАБУ, а також до САП, яка погоджувала дії бюро, Розенблат. Він вимагав визнати незаконними дії НАБУ у чотирьох епізодах наприкінці листопада 2016 року.

Що це за справа?

Так звана «бурштинова справа» — кримінальна справа, в рамках якої нардепів Розенблата та Полякова звинуватили в тому, що вони за хабарі лобіювали зміни до законодавства щодо видобутку бурштину. Сума хабарів, отриманих у вказаній справі, перевищувала 300 тисяч гривень.

Для того щоб зібрати докази проти нардепів, НАБУ провела спецоперацію, під час якої проводила прихований запис і відеозйомку переговорів самих нардепів і їх помічників з агентом «Катериною».

Що оскаржував Розенблат?

«Операції з контрольованого вчинення корупційного діяння», «негласне виявлення та фіксацію слідів тяжкого та особливо тяжкого злочину» наприкінці листопада 2016 року. Простіше кажучи, те, що робили детективи НАБУ під час переговорів і при передачі частини хабаря за просування законів.

Що вирішив суд?

Що дії НАБУ і САП були незаконними. Копію рішення «Бабелю» надав адвокат Розенблата Олексій Шевчук.

Також суд зобовʼязав антикорупційні органи дотримуватися законодавства і стягнув з НАБУ і Генеральної прокуратури 5 760 гривень судових витрат на користь Розенблата.

Що далі?

Як розповів «Бабелю» Розенблат, НАБУ і САП ще можуть оскаржити рішення Окружного суду. На це в них є 30 днів. Але якщо рішення суду набуде чинності, за словами нардепа, антикорупційні органи будуть фактично позбавлені доказів у «бурштиновій справі».

«Коли рішення суду набуде чинності, всі докази, які були зібрані в цих матеріалах, вважатимуться незаконними, і обґрунтування звинувачення практично не існуватиме», — підкреслив нардеп.

Він додав, що рішення Окружного суду стосується як доказів проти нього самого, так і доказів проти Максима Полякова.