«Українські Новини»: Переговори України з МВФ практично провалилися. Місія виїхала з Києва без коментарів

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
«Українські Новини»: Переговори України з МВФ практично провалилися. Місія виїхала з Києва без коментарів

Лазаренко Микола / УНІАН

Місія Міжнародного валютного фонду, яка два тижні працювала в Києві, ввечері 19 вересня поїхала з України, пишуть «Українські Новини».

«Дискусії експертів фонду з представниками української влади не призвели до очікуваного результату, тобто перемовини практично провалилися», — повідомляє агентство.

Якби переговори пройшли вдало, МВФ і Україна підписали би меморандум щодо нової програми фінансувания Stand-by, яка повинна замінити діючу програму EFF. В кінці жовтня Київ вже міг би отримати перший транш у 1,9 мільярда доларів за новою програмою.

Проте в ході переговорів представники МВФ зажадали, щоб державний бюджет України був прийнятий до підготовки меморандуму, хоча попередньо такої умови не було. «Вимога МВФ для уряду стала несподіванкою. Там розраховували, що питання бюджету стане актуальним в грудні, під час переговорів про отримання вже другого траншу — саме такий план в уряду був спочатку», — пишуть «Українські Новини».

Однак МВФ не прийняв жодних гарантій, вирішив не вірити на слово і вимагати конкретного рішення, що «фактично підтверджує повну втрату МВФ довіри до української влади».

Поки ні МВФ, ні Національний банк України не прокоментували підсумки переговорів. Можливо, президент Петро Порошенко зустрінеться з керівництвом Фонду на наступному тижні, під час візиту до США. Однак, навіть у найкращому варіанті, новий меморандум з МВФ навряд чи вийде підписати раніше грудня, коли Рада зазвичай приймає держбюджет.

В іншому випадку, ситуація ускладниться ще більше, оскільки МВФ навряд чи виділить гроші до березня, місяця президентських виборів. «До квітня Україна в принципі впорається із зовнішніми виплатами, а ось потім їх обсяг збільшиться, і без запозичень не обійтися», — зазначає агентство.