Паспортний скандал: Угорщина погрожує ще більше сповільнити рух України до ЄС

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Паспортний скандал: Угорщина погрожує ще більше сповільнити рух України до ЄС

Міністерство закордонних справ і торгівлі Угорщини

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто пригрозив ще більше сповільнити інтеграцію України до Європейського союзу через скандал, який виник після оприлюднення відео роздачі угорських паспортів на Закарпатті. Про це повідомляє сайт угорського МЗС.

«Уряд не дозволить українській адміністрації ще більше погіршити становище закарпатських угорців і засуджує спроби залякати їх», — сказав міністр.

Він зазначив, що після усіх минулих кроків України, які негативно впливають на закарпатських угорців, та спроб залякування «зараз серія нападів вийшла на новий рівень».

«Угорщина уважно спостерігає за подіями і не виключає, що і в майбутньому потрібно буде продовжувати сповільнювати інтеграцію України в євроструктури», — наголосив Сіярто.

Він додав, що поставить це питання на зустрічі з українською стороною наступного вівторка у Нью-Йорку, під час Генеральної асамблеї ООН.

Глава угорського МЗС також заявив, що Будапешт розцінює висилку угорського консула з Берегово через відео з роздачею паспортів як недружній акт з боку Києва.

Раніше було оприлюднене відео, потайки зняте в угорському консульстві в Берегово, в якому чоловік допомагає українцям вголос скласти присягу на вірність Угорщині, а жінка інструктує тих, хто отримав угорські паспорти, як приховати цей факт від української влади.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін після цього заявив, що угорський консул буде позбавлений акредитації і видворений за межі України.

Після ухвалення Україною закону про освіту у вересні минулого року Будапешт пригрозив сповільнити євроінтеграцію України і розпочав блокаду українських ініціатив у НАТО.

Зокрема, Угорщина створила посаду свого уповноваженого міністра по Закарпатській області, чим викликала жорсткий протест з боку офіційного Києва.