Я потрапив у ДТП. Що робити до приїзду поліції, як з нею спілкуватися і як діяти загалом?

Автор:
Олександр Міхедов
Дата:
Я потрапив у ДТП. Що робити до приїзду поліції, як з нею спілкуватися і як діяти загалом?

Артем Марков / «Бабель»

З 27 вересня 2018 року поліція зможе евакуювати автомобіль, якщо той заважає руху, а для того щоб визнати водія винним, буде достатньо фото- та відеофіксації. Про необхідність змін міністр МВС Арсен Аваков заявляв ще в жовтні 2017 року. Тоді він назвав ситуацію на українських дорогах «війною» через велику кількість загиблих і постраждалих в аваріях. Як ці нововведення впливатимуть на статистику дорожньо-транспортних пригод в Україні, поки що невідомо. Кореспондент «Бабеля» Олександр Міхедов зʼясував, як діяти, якщо ви все ж потрапили в ДТП.

Що робити в першу чергу?

Спочатку заспокойтеся та переконайтеся, що ніхто не постраждав. Повідомте про аварію іншим учасникам дорожнього руху: увімкніть аварійну сигналізацію, вийдіть з машини і поставте попереджувальний знак (червоний «трикутник»).

Якщо є потерпілі, негайно викликайте швидку (номер — 103). Змушує до цього не тільки почуття обовʼязку, але й стаття 3 закону «Про екстрену медичну допомогу». В іншому разі — водієві загрожує до пʼяти років позбавлення волі.

Якщо швидка не їде, що тоді?

Доведеться діяти самому. Спробуйте зупинити попутку та попросити водія про допомогу. Якщо такої можливості немає (наприклад, аварія сталася на безлюдній дорозі вночі), відвезти потерпілого до лікарні можна на своєму авто. Однак попередньо необхідно зафіксувати деталі ДТП — за допомогою фото, відео або малюнка. У лікарні повідомте своє прізвище та номер машини, а потім поверніться на місце аварії та зателефонуйте в поліцію (номер — 102).

Чи потрібно щось робити до приїзду поліції?

Постарайтеся знайти очевидців аварії та обміняйтеся з ними контактами: прізвищами, адресами, телефонами, номерами машин (якщо це водії). Ваші пасажири — це теж свідки. При складанні протоколу поліція повинна їх опитати і внести ці свідчення до протоколу.

Свідки можуть відіграти вирішальну роль у справі. Особливо коли ситуація виходить з-під контролю — наприклад, другий учасник ДТП намагається залякати вас, «замести сліди» або взагалі зникнути з місця аварії.

А якщо в аварії обʼєктивно винен я?

Головне — не намагайтеся втекти з місця ДТП, а дочекайтеся поліції. Згідно КУпАП, втеча карається штрафом до 255 грн (з 27 вересня він зросте до 3,4 тис. грн), громадськими роботами до 40 годин, або арештом до 15 діб. У разі аварії з потерпілими діє стаття 286 Кримінального кодексу — втікачеві загрожує увʼязнення до 8 років з позбавленням прав.

Як спілкуватися з поліцією?

Спокійно, адже емоційні пояснення тільки дратують поліцію. Не чиніть опору, якщо вам пропонують пройти тест на «Драгері» (це алкотестер — та сама «трубочка», в яку потрібно дмухати) або обстеження в медичній установі (якщо ви відмовляєтеся від тесту на «Драгері» або на додаток до нього).

Якщо у вас є відеореєстратор, надайте інспектору запис моменту ДТП, перед тим зробивши його копію. Також варто перевірити, чи є камери спостереження в районі місця аварії. У своїх поясненнях для поліції вкажіть наявність таких камер, їхні адреси, а після зверніться до власників камер з проханням надати копії записів.

Уважно проконтролюйте, як складають схему ДТП. Поліція повинна оглядати пошкодження, здійснювати заміри та опитувати свідків тільки у вашій присутності. Будь-які усні свідчення виключені — інспектор має задокументувати всі деталі аварії.

Якщо ви визнаєте свою провину, обовʼязково вкажіть помʼякшувальні обставини. Це може бути туманна погода, поганий стан дороги, відсутність знаків.

Важливо: інспектор складає протокол на того водія, який, на його думку, порушив правила. Однак вирішувати, хто винен в аварії, може тільки суд.

Уважно перечитайте складений протокол. Якщо у вас є зауваження чи доповнення, повідомте про них інспектору та переконайтеся, що він їх записав. Підписувати протокол потрібно лише за умови, якщо ви повністю згодні з викладеною версією подій і схемою ДТП. Інспектор зобовʼязаний вручити вам копію протоколу — вона знадобиться для страхової.

Постраждалих немає, пошкодження незначні. Чи можна обійтися без поліції?

У такому разі можна скористатися європротоколом. Це цивілізована можливість «домовитись на місці» та уникнути паперової тяганини, витрати часу й нервів. Водії, які не мають претензій один до одного, просто заповнюють бланк на місці аварії і розʼїжджаються.

Для європейських країн європротокол — звичайна практика ще з 50-х років. В Україні він зʼявився тільки в 2011 році, коли Моторно-транспортне страхове бюро України (МТСБУ) впровадило бланк, ідентичний з європейським зразком. Це зручно: якщо ви раптом потрапите в аварію в іншій країні, зможете швидко його заповнити.

Скористатися європротоколом можна, тільки якщо:

  1. У ДТП ніхто не постраждав.

  2. Сума збитку для кожного автомобіля не перевищує 50 тис. грн.

  3. Водії мають при собі поліси ОСАЦВ (обов'язковий страховий поліс).

  4. Обидва учасники ДТП згодні з обставинами аварії.

  5. Водії не вживали алкоголь або наркотики.

Де брати цей бланк?

Зазвичай його видає страхова компанія при оформленні автоцивілки. Ось його зразок та інструкція щодо заповнення. Кожен з водіїв заповнює тільки одну половину протоколу (жовту або синю). Центральну частину бланка (білу) заповнюють обидва. Тут потрібно схематично зобразити ДТП. У буклеті МТСБУ докладно описані 10 типових схем аварій.

Якщо під рукою є смартфон або планшет з виходом в інтернет, можна заповнити електронний європротокол. В нього є цілий ряд переваг. По-перше, не потрібно нічого малювати — до електронної версії додали 20 поширених схем ДТП. По-друге, він відразу перевіряє справжність полісів. І, нарешті, електронний європротокол вміє привʼязувати місце аварії до карти та фіксувати час.

Що з ним робити далі?

Якщо ви заповнювали паперовий бланк європротоколу, протягом 3 днів надайте свою копію страхувачеві, у якого придбали ОСАЦВ. З електронною версією цього робити не доведеться: страхова компанія автоматично отримає повідомлення про ДТП. Вам залишиться лише дочекатися рішення щодо виплати страховки.