«Схоже на спам від одноманітного флешмобу». Сенцов попросив не надсилати йому в листах співчуття, а писати про події в світі

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
«Схоже на спам від одноманітного флешмобу». Сенцов попросив не надсилати йому в листах співчуття, а писати про події в світі

Jaap Arriens / NurPhoto via Getty Images

17 вересня увʼязнений у російській колонії суворого режиму український режисер Олег Сенцов написав лист із двох частин до російської активістки з обʼєднання «Жінки Євразії» Тетяни Щур, — зазначила вона у Facebook.

«Олег Сенцов написав листа. Сьогодні ми його отримали. Лист з двох частин. Одна — для колег з конкретними вказівками про постановку фільму за його пʼєсою «Номери», — написала вона.

За її словами, Сенцов про здоровʼя не пише взагалі, а лише про відчутний брак інформації.

«Не «ахів чи зітхань, сліз і сопель», які він отримує в 90% листів, а саме інформації про конкретні події, що відбуваються у світі довкола українських вʼязнів в російських тюрмах, навколо цілей його голодування. Він перебуває в інформаційному вакуумі. Телевізор, і той зламався», — наводить активістка зміст листа.

Сенцов також поскаржився, що в нього закінчилася передплата на «Нову газету». «Випереджаючи вашу ініціативу — передплачувати не треба. Можна лише особисто мені, і то в листопаді на перше півріччя 2019-го року. АЛЕ ТАК ДАЛЕКО Я НЕ ЗАГЛЯДАЮ», — написав режисер.

За його словами, він отримує достатньо листів. «10—15 на тиждень. Але переважно це схоже на спам від якогось одноманітного флешмобу, у тому числі й зарубіжного. З іншого боку. Мені більш важливо, щоб щось відбувалося, ніж самому знати про це. Дія важливіша за інформацію про неї», — пише Сенцов.

Він також просить людей не ображатися на нього, оскільки деколи він буває «прискіпливий і різкий. З собою я ще більш жорстокий, повірте. Просто без такого конкретного підходу та конкретних цілей не буде конкретних результатів, а я звик робити все добре, від малих питань до великих, і звик перемагати!» — йдеться в листі.

14 травня Олег Сенцов оголосив голодування з вимогою звільнити всіх українських вʼязнів, незаконно утримуваних в РФ з політичних причин. За словами режисера, він буде голодувати, поки не звільнять 64 українці.

Родичі та адвокати Сенцова заявляють про серйозне погіршення його здоровʼя.

Сестра українського режисера Наталія Каплан повідомила, що Сенцов склав заповіт на свою творчість. Він доручив соратниці розпоряджатися незакінченими роботами так, як вона вважає за потрібне, або, якщо сестра відмовиться, передати права тому, хто зможе з цим впоратися. Прибутки від цих творів Сенцов заповідав своїм дітям.