Премʼєр Великобританії Мей отримала дві пропозиції ЄС щодо Brexit. І обидві назвала «знущанням»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Премʼєр Великобританії Мей отримала дві пропозиції ЄС щодо Brexit. І обидві назвала «знущанням»

EU2017EE / Flickr

Премʼєр-міністр Великобританії Тереза Мей зробила заяву про поточний стан переговорів з Європейським союзом щодо угоди про вихід країни з ЄС, пише BBC.

Пропозиції ЄС

Мей розповіла про те, що керівництво Європейського Союзу запропонувало два варіанти виходу з ситуації. Перший — залишитися в Європейській економічній зоні, що, на думку Мей, означає дотримання всіх правил ЄС, «неконтрольовану міграцію» і заборону на торговельні угоди з іншими країнами.

Другий варіант — це базова угода про вільну торгівлю за участю Британії та Північної Ірландії. На думку Мей, в такому випадку Північна Ірландія опиниться економічно відрізаною від усього Сполученого королівства.

Позиція Великобританії.

Мей ясно дала зрозуміти, що Великобританія не згодна з цими пропозиціями. Премʼєр-міністр додала, що ніколи не погодиться на те, щоб кордон митної зони проходив по Ірландському морю, тобто фактично по території Сполученого королівства.

Премʼєр Великобританії закликала Європейський союз проявити повагу, подібну до тої, яку проявляла Британія під час переговорів. Вона назвала ці пропозиції «знущанням» над результатами референдуму про вихід з ЄС. Мей додала, що очікувала важких перемовин, і припустила, що вони можуть ускладнюватися і надалі.

Що далі?

Мей додала, що «відсутність угоди — краще, ніж погана угода». На саміті у Зальцбургу (Австрія), який проходив 19—20 вересня, Мей представила свій варіант угоди. Згідно з яким, Великобританія має продовжити вільну торгівлю з ЄС, а позиції на кордоні з Північною Ірландією мають залишитися такими, як зараз. Цей варіант розкритикували європейські лідери. Як пише видання Daily Express ,канцлер Німеччини Ангела Меркель при зустрічі з Терезою Мей на саміті пройшла повз і не подала їй руку для привітання.

Наступний саміт ЄС відбудеться в кінці жовтня, а листопад вважається останнім місяцем, коли сторони можуть досягти угоди. Початок процедури виходу Британії з ЄС заплануваний на 29 березня 2019 року. Остаточно країна повинна покинути Євросоюз в січні 2021 року.