Росія хоче бути головною на Місяці: «Роскосмос» планує згорнути співпрацю з NASA і будувати місячну станцію самостійно

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
Росія хоче бути головною на Місяці: «Роскосмос» планує згорнути співпрацю з NASA і будувати місячну станцію самостійно

blogs.nasa.gov

Росія не готова брати участь в американському проекті навколомісячної станції Lunar Orbital Platform-Gateway, якщо її роль залишиться другорядною, пише «Інтерфакс».

«Росія не може собі дозволити брати участь у нинішньому варіанті цього проекту — у другорядній ролі. Ми створюємо свою транспортну систему», — заявив глава російської держкорпорації «Роскосмос» Дмитро Рогозін. За його словами, Росія в змозі побудувати свою місячну наукову станцію.

«Буде російська місячна станція на місяці, або міжнародна Lunar Orbital Platform-Gateway — це питання для переговорів. Можливо, це буде спільна станція з нашими дружніми країнами — країнами БРІКС», — додав Рогозін.

Росія планує почати безпілотну місячну програму в 2021 році. А Індія планує тільки до 2022 року надіслати першу пілотовану місію в космос.

Раніше Рогозін уже звертався до «Роскосмосу» і «Росатому» з проханням тимчасово не укладати нових контрактів з країнами, що запровадили санкції проти РФ. Він упевнений, що США хоче отримати російську технологію створення шлюзових модулів.

Lunar Orbital Platform-Gateway, або «Місячна орбітальна платформа-шлюз» — програма NASA зі створення міжнародної примісячної станції, придатної для життя. На першому етапі вона буде вивчати Місяць і дальній космос, а потім служитиме як пункт пересадки для космонавтів, що летять на Марс і назад.

За проектом, Lunar Orbital Platform-Gateway — багатомодульна станція, що обертається навколо Місяця. На ній під час експедиції будуть працювати чотири людини. Поки заплановані робочі зміни від 30 до 60—90 днів. Пілотовані польоти до станції з використанням ракети-носія SLS будуть здійснювати раз на рік.

Будівництво Lunar Orbital Platform має розпочатися вже в 2022 році.