Ватикан повернув собі право легально призначати єпископів в Китаї. Влада КНР не визнавала їх більше 60 років

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
Ватикан повернув собі право легально призначати єпископів в Китаї. Влада КНР не визнавала їх більше 60 років

Wikimedia Commons

Влади Ватикану та Китаю уклали угоду, за якою Святий Престол знову отримав право призначати католицьких єпископів в КНР, пише AFP.

В чому проблема?

У 1951 році китайські комуністи розірвали дипломатичні відносини з Ватиканом, а пізніше в країні створили державну Католицьку Патріотичну Асоціацію (КПА). З того часу в частині католицьких громад Китаю священиків призначала Комуністична партія, а ще частина — неофіційно підпорядковувалася Ватикану. З 12 мільйонів китайських католиків пʼять входять до КПА.

До чого домовилися Китай та Ватикан?

Святий Престол визнав сімох єпископів, яких призначав Пекін. Ще кілька єпископів, призначених Ватиканом, поступляться своїми місцями єпископам, яких обрали в Китаї. У майбутньому нових єпископів спочатку будуть пропонувати члени місцевих католицьких громад разом з китайською владою. Імена кандидатів відправлятимуть у Ватикан, а Папа прийматиме остаточне рішення.

Хто від цього виграв?

Офіційно католицьке духовенство підписання документа називає проривом і кроком «не політичниим, але пастирським». Крім того, вони відзначають, що це важливо для зближення Святого Престолу і КНР, оскільки Ватикан є однією з 17 країн світу та єдиною у Європі, хто визнає незалежність Тайваню від Китаю.

Однак критики переговорів назвали його «продажем комуністичному уряду». «Вони віддають стадо вовкам в рот. Це неймовірна зрада», — вважає колишній архієпископ Гонконгу Джозеф Дзен. Противники підписання бояться, що тепер у Пекіна може зʼявитися більше контролю над віруючими, що призведе до ще більшого розколу серед католиків КНР.