Ціна нафти Brent перевищила позначку $80 за барель вперше за чотири роки. До чого тут санкції США?

Автор:
Анастасія Котова
Дата:

Ціна північноморської нафти Brent в понеділок, 24 вересня, піднялася вище $80 за барель. Вона досягла найвищого рівня з листопада 2014 року, пише Bloomberg.

Це сталося після того, як ОПЕК та її партнери жодним чином не відреагували на вимогу США збільшити видобуток нафти і знизити ціни, щоб компенсувати можливе скорочення поставок з Ірану. ОПЕК заявила, що підвищить видобуток нафти тільки за умови, що цього захочуть замовники.

На думку експертів нафтового ринку, ціна Brent може піднятися до $100 вперше з 2014 року, оскільки ринок відчуває втрату іранських поставок через санкції США.

Минулого тижня президент Сполучених Штатів Дональд Трамп зажадав від ОПЕК терміново знизити ціни на нафту. Зростання цін на американських АЗС напередодні виборів до Конгресу для Білого дому стає важелем політичного впливу. Однак на сьогодні видно, що моніторинговий комітет картелю не відреагував на вимоги Трампа.

США ввели санкції проти Ірана 6 серпня. Вони торкнуться купівлі американських доларів; торгівлі золотом та іншими цінними металами; продажу алюмінія і сталі, графіта і вугілля. Також санкції торкнуться продажу іранських автомобілів.

З новими обмеженнями не погодилися в Євросоюзі. Там прийняли «блокуючу постанову», що помʼякшить вплив санкцій на інтереси компаній держав-членів Євросоюзу, які мають законний бізнес в Ірані.