ВООЗ: Кожна 20-та людина в світі помирає через алкоголь. В Україні не пʼє лише 12,7% жителів

Автор:
Олена Мельник
Дата:
ВООЗ: Кожна 20-та людина в світі помирає через алкоголь. В Україні не пʼє лише 12,7% жителів

Adam Wilson / Unsplash

У світі більше однієї чверті (27%) всіх молодих людей у віці 15-19 років вживають алкоголь. Найвищі показники вживання алкоголю серед молодих людей – в Європі (44%), після неї йдуть Регіон країн Америки (38%) та Регіон Західної частини Тихого океану (38%), повідомляє Всесвітня організація охорони здоровʼя .

Ситуація в Україні

Згідно з дослідженням ВООЗ, у 2016 році в середньому один українець вживав 8,6 літрів чистого алкоголю. У той же час в нашій країні не пʼють лише 12,7% жителів. Серед них 9,8% чоловіків і 15% жінок.

У доповіді зазначатися, що один українець, який пʼє в середньому в 2016 році вживав 13,8 літрів чистого алкоголю. За цей час один чоловік випив 20,5 літрів чистого алкоголю, а жінка – 7,1 літра.

Смертність в світі через алкоголь

ВООЗ підкреслює, що в 2016 році в світі через шкідливе вживання алкоголю померло більше 3 мільйонів людей. Це означає, що кожен 20 випадок смерті повʼязаний з алкоголем. Більше трьох чвертей цих випадків смерті сталися серед чоловіків. В цілому, більше 5% хвороб викликана шкідливим вживанням алкоголю.

Серед причин смертей, повʼязаних з алкоголем, фахівці ВООЗ виділяють:

· 28% випадків смерті відбуваються через травми в результаті ДТП, заподіяння собі шкоди і міжособистісного насильства;

· 21% ― в результаті порушень травлення;

· 19% ― через серцево-судинні захворюваня;

· решта ― внаслідок інфекційних хвороб, онкологічних захворювань,

психічних розладів та інших порушень здоровʼя.

«Величезна кількість людей, їхні родини і спільноти страждають від наслідків шкідливого вживання алкоголю, що проявляються в насильстві, травмах, проблеми з психічним здоровʼям і хворобах, таких як рак та інсульт», ― заявили в ВООЗ.