«А чому ви раніше мовчали?». Твіт Трампа розгнівав жертв сексуального насильства, і вони запустили новий флешмоб

Дата:
«А чому ви раніше мовчали?». Твіт Трампа розгнівав жертв сексуального насильства, і вони запустили новий флешмоб

Wikipedia

У США почався новий флешмоб жінок, які постраждали від сексуального насильства. Соцмережі підірвав хештег WhyIDidntReport, під яким жінки відверто розповідають, чому вони не заявили про свою проблему відразу, пише The New York Times.

До чого тут Трамп?

Президент США вирішив номінувати до Верховного суду суддю Бретта Кавано. Коли про це стало відомо, американка Крістін Блейзі Форд публічно звинуватила Кавано в тому, що він намагався її зґвалтувати, коли вони були молоді. У відповідь Дональд Трамп в одному з твітів написав, що «якщо напад був настільки жахливим, чому сама Блейзі та її батьки не заявили про злочин відразу». Це розгнівало жінок, які постраждали від насильства, тому вони почали розповідати в соцмережах, чому свого часу не звернулися до поліції.

Хто це почав?

Американка на прізвище Чондома (видання не вказує її імʼя) першою використала хештег WhyIDidntReport у своєму повідомленні. Вона розповіла, що ще студенткою в Південній Африці не заявила про насильство, яке над нею вчинили під час студентської вечірки. Чондома зізналася, що отримала безліч повідомлень підтримки, але й після цього відчувала себе «викритою» і «пригніченою». Вона додала, що і через 17 років все ще переживає біль від того, що з нею сталося.

Що тепер?

Безліч користувачів підтримали Чондому й почали розповідати свої історії про те, що завадило їм звернутися за допомогою після того, як над ними вчинили наругу. Серед причин вони називають недовіру з боку правоохоронців, боязнь розголосу, а деякі жертви насильства зізнаються, що боялися, аби розголос не зашкодив їхній карʼєрі або репутації.

Також жінки відзначили, що навіть через десятки років їм все ще важко згадувати про те, що трапилося, і зізнання може бути як продуктивним, так і болючим.

У жовтні 2017 року в соцмережах поширився хештег MeToo. Він підкреслював засудження сексуального насильства і домагань, які отримали розголос після скандалу і звинувачень проти кінопродюсера Харві Вайнштейна. Під цим хештегом жінки описували історії насильства та домагань, які їм довелося пережити.