У Росії опозиціонера Навального заарештували на виході з СІЗО. Йому загрожує кримінальна справа

Автор:
Олена Мельник
Дата:
У Росії опозиціонера Навального заарештували на виході з СІЗО. Йому загрожує кримінальна справа

Wikipedia

Російського опозиціонера Олексія Навального заарештували на 20 діб. Це сталося відразу після того, як він вийшов із спецприймальника після 30 діб адміністративного арешту за акцію «Страйк виборців».

Таке рішення 24 вересня ухвалив Симоновський районний суд Москви, повідомляє «Медуза».

У чому його звинувачують

Нова адміністративна справа повʼязана з мітингами 9 вересня проти пенсійної реформи, під час яких Навальний перебував під арештом. Політика визнали винним у публікації анонсу акції 7 серпня, а також твіту і відеоролика 24 серпня. На нього склали адмінпротокол за статтею «дія або бездіяльність при проведенні мітингу, які спричинили шкоду здоровʼю людини або майну». Термін арешту опозиціонера будуть нараховувати з 6 ранку 24 вересня.

Що далі

Голова міжнародної правозахисної групи «Агора» Павло Чіков вважає, що Навального не випадково притягнули до відповідальності саме за цією адміністративною статею: вона ідеально підходить для заведення кримінальної справи за «неодноразове порушення правил організації або проведення мітингу». Про це пише «Радіо Свобода».

Чіков нагадав, що за постановою Конституційного суду Росії кримінальна відповідальність за мітинги можлива за наявності двох умов: трьох адміністративних арештів за півроку і шкоди, заподіяної здоровʼю або майну.

Два арешти за півроку у Навального вже є: він отримував по 30 діб за організацію мітингів 15 травня та 27 серпня. Стаття, за якою він був засуджений 24 вересня, якраз містить необхіний для кримінального переслідування елемент — заподіяння шкоди.

Були прецеденти

До цього єдиним засудженим за статтею кримінального кодексу про «неодноразове порушення правил організації або проведення мітингу» був опозиційний активіст Ільдар Дадін. У 2015 році його засудили до трьох років позбавлення волі. У той час справу за цією статтею можна було порушити і без наявності шкоди майну.