Отруєння Скрипалів: ФСБ почала перевірку через витік даних про Петрова і Боширова

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Отруєння Скрипалів: ФСБ почала перевірку через витік даних про Петрова і Боширова

Twitter / Daniel Sandford

Федеральна служба безпеки Росії почала перевірку за фактом витоку особистих даних Олександра Петрова та Руслана Боширова, яких Великобританія звинуватила в отруєнні екс-офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки Юлії. Про це повідомляє «Росбалт» з посиланням на джерело.

Йдеться про публікації їхніх анкет на отримання закордонних паспортів і даних про перетин кордону РФ.

За словами співрозмовника видання, зараз шукають працівників МВС, які «продали» журналістам або іншим особам анкети на отримання закордонних паспортів та інші документи Петрова і Боширова, що містять особисті дані.

«Стосовно осіб, які надали ці відомост, приймуть серйозні заходи», — розповіло джерело.

Великобританія 5 вересня оголосила, що підозрюваними в отруєнні Скрипалів є Олександр Петров і Руслан Боширов. Британська прокуратура зазначала, що вони перебувають на території Росії та, імовірно, використовували псевдоніми. Британський премʼєр-міністр заявила, що зловмисники належать до «російської військової розвідки, відомої як ГРУ» та отримали наказ на «високому рівні» від керівництва Росії.

Журналісти Bellingcat і The Insider під час спільного розслідування підтвердили причетність Олександра Петрова та Руслана Боширова до спецслужб. Автори посилаються на базу Федеральної міграційної служби. У досьє ФМС немає даних про історію отримання Петровим російських або закордонних паспортів до 2009 року, коли йому був виданий діючий закордонний паспорт. На файлі з паспортними даними також присутні штамп «дані не давати» і напис «с. с.», що, на думку розслідувачів, означає «цілком таємно».

Bellingcat и The Insider також з’ясували, що Петрова і Боширова на початку 2018 року заарештовували на території Нідерландів. У пресі є лише один подібний епізод: навесні цього року прокуратура Нідерландів затримала двох росіян на шляху до лабораторії у швейцарському місті Шпіц, яка сьогодні відома тим, що допомагає розслідувати хімічні атаки в Сирії і отруєння Скрипаля та його дочки. При собі затримані мали технічні засоби для злому компʼютерної мережі. За даними слідства, ці ж люди брали участь у зломі антидопінгового агентства WADA.