ЄС придумав, як обійти санкції США проти Ірану. Для цього створять окремий орган

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
ЄС придумав, як обійти санкції США проти Ірану. Для цього створять окремий орган

U.S. Department of State / Flickr

Європейський Союз створить спеціальний орган, який буде забезпечувати фінансові операції з Іраном в обхід американських санкцій, пише DW.

Цей фінансовий інститут дозволить європейським компаніям співпрацювати з Іраном без ризику накликати на себе санкції Вашингтона. Про це рішення оголосила Верховний представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні після зустрічі з представниками Великобританії, Франції, Німеччини, Росії, Китаю та Ірану. Ці країни дотримуються думки, що Тегеран виконує умови «ядерної угоди», з якої в односторонньому порядку вийшли США.

Тим часом президент Хасан Роухані заявив, що влада Ірану перекриє прохід до Перської затоки, якщо США продовжать застосовувати санкції проти країни.

У серпні США почали повертати санкції проти Ірану. Вони ввели заборону на придбання американських доларів; торгівлю золотом та іншими цінними металами; продаж, поставку або торгівлю алюмінієм, сталлю, графітом і вугіллям; на продаж або покупку іранських ріалів в «значних» обсягах, або на підтримку «значних» коштів або рахунків за межами країни з використанням іранських ріалів; на випуск іранського боргу; а також санкції проти іранських автомобілів.

24 вересня ціна північноморської нафти Brent піднялася вище $80 за барель вперше з листопада 2014 року. Це повʼязують, зокрема, з санкціями США проти Ірану.