В одній із в/ч на Донеччині вибухнув черговий «Молот». Поранені троє українських військових

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
В одній із в/ч на Донеччині вибухнув черговий «Молот». Поранені троє українських військових

Синиця Олександр / УНІАН

Троє українських військовослужбовців постраждали внаслідок вибуху ще одного міномета «Молот» в одній з військових частин у зоні проведення Операції обʼєднаних сил на Донбасі. Про це повідомляють у прес-центрі штабу ООС, а також самі військові та громадські активісти.

«Інцидент стався в одній з військових частин в районі проведення ООС. Причини та обставини наразі зʼясовує слідча комісія», — сказав «Інтерфакс-Україна» представник прес-центру штабу ООС Олексій Тригуб.

За його словами, усі троє потерпілих госпіталізовані, їх стан задовільний.

Про вибух також повідомила у Facebook координатор «Медійної ініціативи за права людей» Ольга Решетилова. «І у нас ще троє поранених від розриву молота. Жгітє єщьо. Давайте ще слідчих експериментів, колегій МО, комітетів», — написала вона.

За даними видання InfoResist, міномет «Молот» вибухнув у 72-й окремій механізованій бригаді.

Військовослужбовець Олена Шевцова повідомила в соцмережі, що міномет експлуатувався правильно. «Коротко про Молот: міномет експлуатували правильно. Техніка безпеки — дотримана. Люди — живі. Стріляли з укріпленого бліндажа зі шнурка. Сподіваємося на обʼєктивне розслідування», — написала вона.

Історія вибухів мінометів «Молот»

Зазначимо, що це не перший випадок розриву мінометів «Молот». Так, 6 липня, під час бригадних тактичних навчань з бойовою стрільбою на Рівненському загальновійськовому полігоні вибухнув міномет «Молот». Тоді загинули троє військовослужбовців 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади, розташованої в Ужгороді. Ще девʼять осіб отримали поранення від вибуху. Відкрито кримінальне провадження за статтею про порушення правил поводження зі зброєю.

Після цього президент Петро Порошенко заборонив використання «Молотів» під час військових навчань до закінчення слідства щодо цього інциденту.

25 липня 2016 року на полігоні в Миколаївській області під час стрільб «Молот» вибухнув. Загинув один військовик, ще 10 отримали поранення, і згодом один із них від отриманих ран помер у шпиталі.

У серпні 2016 року мінометники 72-ї окремої механізованої бригади в районі АТО випробовували міномет «Молот». Тоді з 12 одиниць зброї одна розвалилася ще до приїзду на вогневу позицію, інша — після першого ж пострілу. Крім того, у ще одного міномета відпав механізм приведення дула в бойову позицію. Також після пʼятого пострілу механізм одного з мінометів заклинило.

На початку листопада 2016 року через розрив міни в каналі дула «Молота» загинули двоє бійців «Айдару». 30 березня 2017 року через вибух міномета «Молот» в Авдіївці загинули троє українських військових. Серед імовірних причин називали несправність боєприпасу або подвійне заряджання міномета.

Всього з 2016 року відбулося близько десятка вибухів через позаштатне спрацювання мінометів «Молот», внаслідок чого загинули 10 українських військовослужбовців. У Міністерстві оборони щоразу наголошували на неправильній експлуатації, хоча військовики з самого початку поставок «Молота» скаржилися на погану якість сталі, з якої виготовляють міномети на київському заводі «Маяк».