Анархісти у Львові заявили про напад ультраправих: це не перший випадок, але праві все заперечують

Автор:
Надя Миколаєнко
Дата:
Анархісти у Львові заявили про напад ультраправих: це не перший випадок, але праві все заперечують

Fredrick Kearney Jr / Unsplash

У ніч на 24 вересня у Львові напали на представників анархістської організації «Чорний стяг». Четверо її членів опинилися в лікарні з ножовими пораненнями. Постраждалі звинувачують праворадикалів із львівського осередку партії «Національний корпус», які гуртом шли на Book Forum. Представники «Нацкорпусу» все заперечують, а організатори форуму тепер обирають зі списку можливі конфліктні події та запрошують на них чергувати поліцію та швидку.

Що трапилося

За словами представників «Чорного Стяга», вночі 23 вересня вони вчотирьох перебували на стадіоні біля школи №34, у Галицькому районі Львова. На них напало близько 20 осіб з ножами та молотками, поранили двох хлопців і двох дівчат. Деякі нападники прикривали обличчя масками, а на їхньому одязі була символіка підрозділу «Азова» «Національний корпус». Після нападу постраждалих забрали до лікарні.

Що кажуть потерпілі?

Один з постраждалих, активіст організації «Чорний Стяг» Дмитро Купрієнко звинувачує саме «Нацкорпус»: «У кількох нападників були футболки «Національного корпусу», і коли вони знову забігали, то кричали: «Це вам за Нацкорпус!» Напали, коли ми максимально не могли захищатися, на шкільному майданчику з огорожею. Тобто це була клітка. Нападників було більше двадцяти, а 20 — це ті, хто брав участь».

Дмитро повʼязує інцидент з тим, що на початку літа ультраправі намагалися зірвати кінопоказ, який організовував «Чорний Стяг», і називає напад помстою за минулу бійку. Але при цьому він впевнений, що напад був незапланованим, і за ними не стежили. Нападники просто йшли на Book Forum: «У цей день у Львові була презентація книги Едуарда Юрченка. Вони зібралися недалеко від 34-ї школи і, можливо, помітили нас, коли ми підходили до поля».

Представники «Чорного Стяга» не хочуть спілкуватися з керівництвом Львівського відділення «Національного корпусу» — вважають, що після нападів конструктиву і діалогу не буде. У поліцію потерпілі теж не зверталися.

Що відповідає «Нацкорпус»?

Голова Львівського відділення «Нацкорпусу» Святослав Сірий не заперечує, що ультраправі ходили на презентацію книги. Але це було вдень, а напад стався вночі: «Членів партії «Національный корпус» там не було і вони не мають жодного відношення до цього нападу».

Сірий вважає, що потерпілі плутаються у свідченнях. «Вони розповідають про якісь нашивки, а я, як керівник, чітко знаю, що у нас є бренд-бук, мерч... І ніяких нашивок у нас немає, і ніколи не було». У нападі на «Чорний Стяг» Сірий звинувачує іншу ліву організацію — «Автономний опір»: «Вони між собою щось не поділили, побилися і вирішили, як завжди, спихнути на правих».

При чому тут Book Forum?

Навіщо представники «Нацкорпусу» організовано ходили на презентацію книги Едуарда Юрченка «Вогонь традиції», яка проходила на Воок Forum? Перший скандал виник навколо іншої книги — «Програні війни Юрія Бєляєва», її написав французький журналіст Пʼєр Сотрей. Праворадикалів Львова обурив пост у Facebook, і вони вирішили навідатися на форум до журналіста. Однак того разу нічого не сталося.

Презентація книги П'єра Сотрея.

Ірина Громоцька

Сірий пояснив, чому «Нацкорпус» проявив увагу до книги: «Ми подумали, що це легалізація ворога, і вирішили сходити, послухати і зрозуміти, що з цим робити. Книгу прочитати можливості не було [вона французькою]. Все пройшло нормально. У Пʼєра Сотрея, як у журналіста, дійсно обʼєктивна позиція, серйозних питань до книги не було».

Сам Пʼєр Сотрей сказав, що його попередили про можливі конфлікти. Книга про війну на Донбасі, причому з іншого боку — з «ЛНР». На думку модератора дискусії, журналіста Андрія Куликова, книга Сотрея — «це дуже хороше джерело знань для нас про те, що діється там».

Презентація книги П'єра Сотрея.

Ірина Громоцька

Софія Челяк, програмний директор BookForum, розповіла, як організатори готувалися до можливих провокацій: «Ми попередили поліцію, найняли приватну охорону. Після презентації я спілкувалася з представниками «Нацкорпуса» — вони кардинально змінили свою думку про цю книгу і автора».

В цьому році, крім презентації Сотрея, більше не було жодних інцидентів і провокацій. Book Forum має механізм підготовки до провокативних заходів: «Ми вибираємо потенційно скандальні події і робимо спеціальну програму заходів для правоохоронних органів. Туди ж вписуємо масові заходи, щоб у разі чого була поліція і швидка».