Головний підозрюваний у справі «рюкзаків Авакова» виплатив понад 5 млн грн збитків. Адвокат каже: гроші — з власного бізнесу

Автор:
Анастасія Котова
Дата:

Підприємець Володимир Литвин повністю визнав провину в розтраті державних коштів при закупівлі рюкзаків для Національної гвардії, виплатив призначену судом компенсацію збитків. Про це «Бабелю» повідомив його адвокат Олексій Кучер.

«Виплачено в повному обсязі, вирок суду виконується», — заявив захисник. За словами адвоката, угода Литвина зі слідством передбачала компенсацію 4,855 млн грн збитків і 368 тис. грн судових витрат.

На питання «Бабеля», звідки у його підзахисного взялася така значна сума для сплати компенсації, Олексій Кучер ухильно відповів, що у Литвина є бізнес. «Звідти і гроші», — сказав він.

У той же час на уточнююче запитання, яким чином проводилася оплата — готівкою або банківським переказом, адвокат відмовився відповідати.

«Сплачено в повному обсязі», — зазначив захисник. За словами адвоката, угода Литвина зі слідством передбачала компенсацію в 4,855 млн грн збитків. Обвинувачений також заплатив 368 тис. грн судових витрат.

Наприкінці жовтня 2017 року НАБУ затримало трьох осіб по справі про розтрату державних коштів при закупівлі рюкзаків для Нацгвардії: сина голови МВС Олександра Авакова, колишнього заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря і Володимира Литвина, який у 2014 році керував IT-компанією Turboseo, переможцем тендеру на поставку рюкзаків.

1 листопада 2017 року суд обрав синові Авакова запобіжний захід у вигляді особистого зобовʼязання з носінням електронного браслета. Такий же запобіжний захід обрали Чеботарю. Також Соломʼянський райсуд Києва заарештував нерухомість Авакова, Чеботаря і Литвина.

5 квітня 2018 року правоохоронці повідомили про завершення досудового розслідування щодо всіх трьох підозрюваних. У Національному антикорупційному бюро тоді заявили, що після того, як захист ознайомиться зі справою, вона буде передана до суду.

Однак у липні 2018 року стало відомо, що прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури закрив справу проти сина Авакова і Сергія Чеботаря — нібито через відсутність доказів їхньої вини.

Головним підозрюваним у розкраданні коштів залишився третій фігурант — Володимир Литвин. Йому інкримінують привласнення майна та підробку документів.

5 вересня Литвин визнав провину і уклав угоду зі слідством. 11 вересня Червонозаводський райсуд Харкова засудив підприємця до 5 років вʼязниці умовно з випробувальним терміном у два роки і компенсацією збитків у 5 млн, а також 368 тис. грн судових витрат. Суд також затвердив угоду про визнання вини між САП і Литвиним.