«Мрію зробити це до кінця свого першого терміну». Трамп готує мирний план для Ізраїлю і Палестини

Дата:
«Мрію зробити це до кінця свого першого терміну». Трамп готує мирний план для Ізраїлю і Палестини

Chip Somodevilla / Getty Images

Президент США Дональд Трамп заявив про підготовку мирного плану, який міг би врегулювати багаторічний конфлікт між Ізраїлем і Палестиною, повідомляє Reuters.

Глава Білого дому на зустрічі з премʼєр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу в рамках Генеральної Асамблеї Організації Обʼєднаних Націй заявив, що планує оприлюднити свій мирний план у найближчі два-три місяці.

Трамп сподівається на двосторонню угоду, а також що Ізраїль і Палестина цю угоду підтримають. «Моя мрія — зробити це до кінця мого першого терміну», — наводить слова Трампа агентство.

Ізраїльсько-палестинський конфлікт є частиною великого протистояння ізраїльтян і арабів, яке виникло ще на початку XX століття. Основна причина конфліктів навколо Палестини — спірні території на Західному березі річки Йордан, а також в секторі Газа. Крім того, ще однією зоною протистояння залишається статус Єрусалиму.

Разом з тим, як повідомляє агенство з посиланням на ізраїльскі засоби масової інформацї, сам Нетаньяху не у захваті від прихильності Трампа до двосторонньої угоди між Ізраїлем та Палестиною.

У 1993 році за безпосередньої участі США міністр закордонних справ Ізраїлю Шимон Перес і лідер Організації визволення Палестини Махмуд Аббас підписали в Осло (Норвегія) мирні угоди, згідно з якими була створена Палестинська національна адміністрація. Їй передали контроль над частиною Західного берега річки Йордан і сектором Газа.

Організація Аббаса у свою чергу зобовʼязувалася визнати право Ізраїлю на мир і безпеку та припинити терористичну діяльність. Протягом 5 років планувалося підписати остаточну угоду про врегулювання. У підсумку з різних причин цього досягти не вдалося.