Петро Порошенко продає завод «Кузня на Рибальському» Сергію Тігіпку. Розповідаємо, що відомо про угоду

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
Петро Порошенко продає завод «Кузня на Рибальському» Сергію Тігіпку. Розповідаємо, що відомо про угоду

Офіційний сайт президента України

Президент Петро Порошенко і його бізнес-партнер Ігор Кононенко продають свої акції заводу «Кузня на Рибальському». Покупець — головний акціонер групи «ТАС» Сергій Тігіпко. Про це «Бабель» повідомили два незалежні один від одного джерела на ринку.

25 вересня року речник президента Святослав Цеголко повідомив про підготовку продажу акцій заводу «Кузня на Рибальському». Він послався на повідомлення самого заводу:

«ПАТ «Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд Prime Assets Capital досяг принципової угоди про продаж акцій підприємства вітчизняному покупцеві. Наразі учасники угоди очікують на дозвіл Антимонопольного комітету України. У разі надання такого дозволу угоду буде підписано. Угоду супроводжує відома аудиторська компанія Ernst & Young». Інших деталей Цеголко не повідомив.

За інформацією джерел «Бабеля» на ринку, пакети акцій Порошенка і Кононенка (83 і 11,5% відповідно) купує Сергій Тігіпко. Покупця шукали давно. Джерела розповідають, що на завод було чотири претенденти: компанії з Туреччини, Центральної Європи і дві українські. Крім Тігіпка, активами нібито цікавився бізнесмен Олександр Ярославський.

Речник президента Петра Порошенка Святослав Цеголко на питання «Бабеля» про те, хто є покупцем, відповів: «Він сам повідомить».

«Бабель» звернувся за коментарем до Ярославського, Тігіпка і Кононенка, однак на момент публікації не отримав жодної відповіді. В Ernst & Young цю угоду не коментують. Згідно з політикою компанії, інформацію, що стосується клієнтів, надають лише в офіційних прес-релізах.

Як зазвичай укладають подібні угоди

Продавець звертається до аудиторської компанії. Вона проводить аудит, пише відповідний звіт, який потім отримують потенційні претенденти.

Юристи можуть реорганізувати компанію, виходячи з профілю потенційного інвестора. Наприклад, створити додатковий холдинг або вивести за рамки структури активи, які продавець збирається залишити собі.

Після цього шукають претендентів — напряму або через інвестиційні банки. Формують попередній план укладання угоди і відбирають вужче коло претендентів. Підписують угоду про нерозголошення.

Далі покупцям надають доступ до повної інформації про актив, який вони хочуть придбати. За результатами хтось з покупців залишає процес, а інші надають свої пропозиції щодо купівлі активу.

Коли сторони підписують документ з основними умовами угоди, починається робота над договором купівлі-продажу, а далі — закриття угоди. До останнього дня всю інформацію про можливу угоду тримають в секреті. Перед остаточним підписанням угоди Антимонопольний комітет має перевірити дотримання вимог антимонопольного законодавства і дати згоду.

Чим володіє Тігіпко

У 1998 році він заснував фінансово-промислову групу «ТАС». Він є одним з найбільших акціонерів керуючої компанії «ТАС».

Група охоплює фінансовий сектор. До неї входять страхова група «ТАС», VSБанк, Універсал Банк, Таскомбанк, Європейська агенція з повернення боргів тощо.

До промислової групи входить Кременчуцький сталеливарний завод, ПАТ «Дніпровагонмаш», ТОВ «Старк». Крім того, до групи входять аптеки «ТАС», компанія, яка виробляє залізобетонні та дорожні покриття, та компанія, що працює на ринку біоенергетики.

Що таке Prime Assets Capital

У вересні 2005 року держсекретар Олександр Зінченко звинуватив тодішнього секретаря РНБО Порошенка в корупції і вимагав відокремлення бізнесу від влади.

У відповідь Порошенко зареєстрував у Держкомітеті цінних паперів і фондового ринку фонд «Петра Порошенка». Він передав у володіння фонду свої акції корпорації «Укрпромінвест». У серпні 2006 року фонд «Петра Порошенка» змінив назву на Prime Assets Capital.

Що таке завод «Кузня на Рибальському»

За радянських часів завод називався «Ленінська кузня». Він будує танкери, несамохідні баржі, швидкісні патрульні катери тощо. Після початку АТО підприємство освоює виробництво нових розробок оборонного призначення.

З 2016 року, за рішенням уряду, завод має право на експорт та імпорт товарів військового призначення в інтересах власного виробництва до 1 січня 2021 року.

У серпні 2018 року членом наглядової ради заводу став син заступника секретаря РНБО Олега Гладковського — Ігор.

У 2016 році чистий прибуток заводу за міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ) склав 8,5 млн грн. У 2017 році завод збільшив прибуток в 2,2 раза — до 18,62 млн грн.

Навіщо Порошенко продає завод

Порошенко обіцяв продати свої активи ще у 2014 році — всі, крім «5 каналу». Через чотири роки, за півроку до нових президентських виборів, активи президента залишаються при ньому. Причини різні. Інвестиційна компанія Rothschild, яка відповідає за продаж Roshen, звітувала, що всі претенденти відмовились купувати кондитерську компанію.

«Кузня на Рибальському» — проблемний актив. Конкуренти не один раз звинувачували Порошенка у тому, що він збагачується на війні. У листопаді 2017 року діяльністю заводу зацікавилось Національне антикорупційне бюро. Детективи розслідували справу про закупівлю Державною прикордонною службою бронемашин за завищеними цінами. Вони підрахували, що замість 4,7 млн за кожну одиницю техніки заплатили майже 15 млн.