УЄФА ввів відеоповтори в Лізі чемпіонів і на Чемпіонаті Європи з футболу. Їх почнуть застосовувати з 2019 року

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
УЄФА ввів відеоповтори в Лізі чемпіонів і на Чемпіонаті Європи з футболу. Їх почнуть застосовувати з 2019 року

Michael Regan / Getty Images

У матчах футбольної Ліги чемпіонів сезону 2019/20 почнуть використовувати систему відеодопомоги арбітрам (Video assistant referee, VAR). Про це повідомляє прес-служба Союзу європейських футбольних асоціацій (УЄФА).

Відеоповтори будуть використовувати в Лізі чемпіонів-2019/20, починаючи з 1/8 фіналу. Також VAR будуть використовувати у матчі за Суперкубок УЄФА 2019 року в Стамбулі і у фінальній стадії Чемпіонату Європи з футболу 2020 року. У Лізі Європи відеповтори будуть використовувати в сезоні 2020/21, починаючи з групового етапу, а у Лізі націй — у фінальній стадії 2021 року.

Президент УЄФА Александер Чеферін впевнений, що судді встигнуть підготуватися до роботи з новою системою, і вона буде застосовуватися ефективно.

Система надасть арбітрам можливість розбирати спірні випадки на полі за допомогою відеозапису. Під час кожного матчу в спеціальній відеокімнаті працюватимуть відеосуддя, помічник відеосудді і оператор відеоповторів. Вони стежитимуть за матчем з кількох моніторів з різних ракурсів і по радіозвʼязку перемовлятимуться з головним суддею.

Арбітр може попросити про систему допомоги у разі, якщо сумнівається у прийнятому рішенні; аналогічно VAR може порекомендувати судді повторно переглянути момент. Основне рішення все одно залишається за головним арбітром матчу. Він може проігнорувати VAR і залишити своє рішення в силі, оголосити про паузу для перегляду інциденту на екрані, або ж прийняти рекомендацію відеопомічника і негайно скасувати рішення.