Влада Китаю посилила війну з «неофіційними» церквами: на них тиснуть податками та закривають. До чого тут Папа?

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Влада Китаю посилила війну з «неофіційними» церквами: на них тиснуть податками та закривають. До чого тут Папа?

Jonathan Saruk / Getty Images

Влада Китаю почала нову хвилю репресій проти протестантських церков та релігійних громад. Від священиків вимагають встановлювати камери стеження в храмах, а також фіксувати списки парафіян з паспортними даними й телефонними номерами. Про це пише The Guardian.

Що відбувається?

Після приходу до влади президента Сі Цзіньпіна в 2012 році Пекін посилив контроль за богослужбовою та богословською діяльністю. Влада побоюється, що релігія підриває вплив і авторитет комуністичної партії Китаю. У лютому в КНР заборонили релігійні зібрання, не санкціоновані владою. Сотні протестантських церков закрили або зруйнували, з них було знято хрести та інші релігійні символи.

Християн Китаю можна умовно поділити на тих, хто відвідує неофіційні храми, та тих, хто молиться в офіційно затверджених церквах. Неофіційні молитовні займають невеликі кімнати для крихітних зборів, але можуть розташовуватися й у великих сучасних приміщеннях.

У вересні влада закрила «Церкву Сіону» в Пекіні — одну з найбільших неофіційних протестантських церков, яка багато років провадила релігійну діяльність. Пастору Цзінь Мінгрі надіслали рахунок на сплату боргу розміром 1,2 млн юанів ($174 тис.).

«Раніше, поки ви не втручалися в політику, уряд не торкався вас. Але зараз, якщо ви не підтримаєте лінію комуністичної партії, якщо ви не виявите свою любов до партії, ви станете мішенню», — пояснює Мінгрі.

Josh M. Osorio / Chicago Tribune / MCT via Getty Images

Крім того, влада Китаю влаштовує репресії в західній провінції Сіньцзян, де мешкає 11 мільйонів уйгурів, прихильників мусульманської віри. Близько одного мільйона уйгурів перебувають у так званих «таборах перевиховання» — їх піддають тортурам та психологічному насильству. Жителів сіл змушують підписувати документи, які засуджують релігію, щоб не втратити державну допомогу.

До чого тут Папа?

Священнослужителі кажуть, ситуація ще більше погіршилася після підписання угоди з Ватиканом 23 вересня, за якою Святий Престол знову отримав право призначати католицьких єпископів у КНР. Ватикан визнав сімох китайських єпископів, призначених Пекіном. Ще кілька єпископів, призначених Святим Престолом, поступляться своїми місцями єпископам, обраним у Китаї.

У майбутньому нових єпископів спочатку будуть пропонувати члени місцевих католицьких громад разом з представниками китайської влади. Імена кандидатів відправлятимуть у Ватикан, і Папа Римський буде приймати остаточне рішення.

Критики угоди Ватикану з КНР назвали її зрадою та «продажем церкви комуністичному уряду». Противники підписання договору бояться, що тепер у Пекіна може зʼявитися більше контролю над вірянами, що призведе до ще більшого розколу серед католиків КНР.