Кабмін продовжив дію тарифів на газ для населення до 18 жовтня. Це йде врозріз з вимогами МВФ

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Кабмін продовжив дію тарифів на газ для населення до 18 жовтня. Це йде врозріз з вимогами МВФ

Aaron Thomas / Unsplash

Уряд продовжив дію спеціальних зобовʼязань (PSO) з продажу природного газу для потреб населення і теплокомуненерго (ТКЕ) за зниженою ціною до 18 жовтня. Відповідне рішення було прийнято на засіданні Кабінету міністрів у пʼятницю, передає «Інтерфакс-Україна».

«Продовжили PSO до 18 жовтня», — повідомив прес-секретар премʼєр-міністра Володимира Гройсмана Василь Рябчук.

Раніше передбачалося, що спецзобовʼязання з продажу газу для населення і ТКЕ будуть діяти до 1 квітня 2018 року, але пізніше уряд продовжив їх до кінця травня, а потім ще — до кінця липня, серпня і вересня.

В минулому році Україна в межах співробітництва з Міжнародним валютним фондом зобовʼязалася відмовитися від PSO та перейти до ринкових цін на газ для населення, що дозволило б їй отримати черговий транш кредиту МВФ. Однак згодом Кабмін в односторонньому порядку відмовився підвищувати тарифи на газ.

В даний час питання цін на газ для населення є ключовим для відновлення фінансування з боку МВФ. У звʼязку зі зростанням цін на міжнародних ринках Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може скласти від 30 до 60%. Гройсман вважає таке різке підвищення невиправданим.

Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявив, що підвищення тарифів на газ для населення відбудеться, але остаточну ціну поки не визначили.

У свою чергу глава «Нафтогазу» Андрій Коболєв заявив, що уряд домовився з МВФ про поетапне підвищення тарифів на газ для населення.