У Македонії голосують на референдумі за нову назву країни, необхідну для вступу в НАТО

Автор:
Олександр Нечай
Дата:

У Македонії 30 вересня проходить референдум про зміну назви країни на Північну Македонію. За умови позитивного результату голосування країна зможе вступити до НАТО та ЄС.

Чому раніше Македонію не брали до НАТО та ЄС?

З моменту здобуття країною незалежності в 1991 році Греція була проти того, щоб сусідню країну офіційно іменували Македонією, а жителів — македонцями, оскільки до її складу входить область із такою ж назвою. Відповідно, Афіни побоювалися територіальних претензій. З 1993 року за наполяганням Греції в ООН Македонію стали називати «Колишня Югославська Республіка Македонія». Греція довго вимагала перейменувати країну, і, будучи членом НАТО та ЄС, ветувала вступ Македонії до цих обʼєднань.

Як відбувається референдум?

Місцевий ресурс Portalb пише, що в країні відкрили майже чотири тисячі виборчих дільниць. Загальна кількість виборців становить 1 млн 806 тис. 336 осіб. Голосування триває з 7:00 до 19:00. Для досягнення хоч якогось результату явка повинна складати не менше 51%. У бюлетені — одне питання: «Ви за вступ до НАТО і ЄС шляхом угоди з Грецією?».

О 10:00 за Києвом явка на дільниці склала всього 2,45% осіб. Місцева прокуратура повідомила, що станом на 11:00 жодного серйозного інциденту на виборчих дільницях не сталося, повідомив місцевий ресурс Makfax.

Хто проти перейменування?

Опозиційна партія Македонії VMRO-DPMNE закликала громадян до бойкоту голосування. ЇЇ очільники не пропонувала ставити на референдумі «Ні», оскільки побоюються потрапити на чорні сторінки історії своєї країни, передає телеканал Аль-Джазіра.

Серед звичайного населення також є противники перейменування. Частина з них проти самого референдуму. Їх головний аргумент у тому, що жодна югославська республіка не проходила схожого процесу.

Ще одна частина населення позначить «Ні» в бюлетені. Громадяни країни пояснюють свою відмову тим, що це змінює національну ідентичність. Адже за новою угодою з Грецією в графі «громадянство» буде написано «македонець — громадянин Республіки Північна Македонія».

Хто за?

Тих, хто виступає за приєднання до Європейського союзу — 83%, до НАТО — 77%. За даними екзитполів, це майже вдвічі більше за кількість противників перейменування країни та вирішення таким шляхом суперечки з Грецією.