Нобелівську премію з медицини отримали американець та японець за ліки від раку

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Лауреатами Нобелівської премії з медицини та фізіології стали двоє вчених-імунологів — японець Тасуку Хондзе й американець Джеймс Еллісон. Вони отримали нагороду за дослідження з терапії раку.

«Рак вбиває мільйони осіб щороку і є одним з найбільших викликів для людського здоров’я. Стимулюючи здатність нашої імунної системи атакувати клітини пухлини, цьогорічні лауреати виявили зовсім новий принцип лікування раку», — йдеться на сайті Нобелівського комітету.

Премія з медицини та фізіології традиційно розпочинає «Нобелівський тиждень». У Стокгольмі 2 жовтня оголосять володарів Нобелівської премії з фізики, 3 жовтня — з хімії, а 5 жовтня в Осло назвуть лауреата премії миру. Володар премії з економіки визначиться 8 жовтня.

Нагадаємо, Верховна Рада висунула Сенцова на Нобелівську премію миру. Минулого року цю нагороду здобула Міжнародна кампанія за заборону ядерної зброї.

Нобелівську премію з літератури цього року вручати не будуть. Це пов’язано зі скандалом, у центрі якого опинився чоловік однієї з членів журі академії, фотограф Жан-Клод Арно. Чоловіка звинуватили в сексуальних домаганнях. Наступного лауреата премії з літератури визначать у 2019 році.

Раніше стали відомі імена лауреатів премії «За правильний спосіб життя» (альтернативної Нобелівської премії).

Також у вересні в Гарварді оголосили лауреатів Шнобелівської премії за 2018 рік. Організатори нагороди відзначили праці про використання магічних ляльок вуду проти несправедливих керівників, американських гірок для виведення каменів з нирок, поштових марок — для фіксації ерекції, а слини — як миючого засобу.