Китай розробляє супутник з лазером для боротьби з підводними човнами. Він просканує океан на глибину до 500 м

Дата:
Китай розробляє супутник з лазером для боротьби з підводними човнами. Він просканує океан на глибину до 500 м

Китайські вчені розробляють супутник з лазером, який зможе знаходити підводні човни на глибині до 500 м, повідомляє South China Morning Post.

Проект отримав імʼя Guanlan — «спостереження за великими хвилями». Його офіційно запустили з травня в експериментальній Національній лабораторії морської науки і технологій, яка розташована на території міста Циндао.

Крім боротьби з підводними човнами, супутник можна буде використовувати для збору даних про Світовий океан. Один з дослідників, який бере участь у розробці, розповів виданню, що супутник зробить верхній шар океану «прозорішим».

Як відомо, у воді світло розсіюється в 1 000 разів швидше, ніж у повітрі, а сонце проходить не більше ніж 200 метрів від поверхні океану. Однак потужний штучний лазерний промінь може бути в мільярд разів яскравіше за сонце. Вчені понад півстоліття намагаються розробити лазерний прожектор для полювання на підводні човни, використовуючи технологію «лідар». Однак ця технологія має низку недоліків і погано себе показує при погіршенні погодних умов.

Новий проект китайських вчених направлений на створення потужних імпульсів лазерного променю різних кольорів або частот. Це дозволить чутливим приймачам отримувати додаткову інформацію з різних глибин. Лазерні промені можуть сканувати область завширшки до 100 км або зосередитися на одному місці розміром всього в 1 км. Лазер використовуватимуть разом із мікрохвильовим радаром, також встановленим на супутнику, щоб краще ідентифікувати цілі.

South China Morning Post

Поки невідомо, коли розробка буде готова до запуску. У лабораторії відзначають, що працюють «під тиском». «Є ще безліч проблем, які нам потрібно вирішити», — розповів виданню один з учених.