Вбивство журналіста Яна Куцяка в Словаччині: його замовила жінка й заплатила €70 тис.

Автор:
Анастасія Котова
Дата:

Генеральний прокурор Словаччини Ярослав Чижнар розповів подробиці розслідування вбивства словацького журналіста Яна Куцяка. Розстріл замовила жінка, заплативши кілерам близько €70 тис., повідомляє зі слів прокурора AFP. Із цієї суми €50 тис. було сплачено готівкою, а ще €20 тис. компенсували давній борг. Прокурор зазначив, що планували вбити тільки Куцяка, а його наречена — Мартіна Кушнірова загинула випадково.

«Наказано було вбити тільки Яна Куцяка, а його наречена стала невинною жертвою, яка опинилася не в тому місці в невідповідний час», — зазначив прокурор.

Раніше видання Aktualít повідомило, що жінка на імʼя Олена Жужова працювала перекладачем у місцевого «тіньового» бізнесмена Маріана Кочнера, чию діяльність розслідував Куцяк. Підприємець нібито є хрещеним батьком дочки 44-річної жінки.

27-річного журналіста видання Aktualít Яна Куцяка та його наречену Мартіну Кушнірову застрелили 21 лютого у власному будинку в західному словацькому селищі Вельке. Перед убивством Куцяк проводив журналістське розслідування про те, що італійська мафіозна організація «Ндрангета», ймовірно, переказувала гроші в Словаччину, інвестувала в нерухомість і різні підприємства, а також розвивала звʼязки зі словацькими політиками. Незакінчений матеріал було опубліковано лише після смерті журналіста.

Після розстрілу Куцяка та його нареченої про свою відставку оголосив міністр культури Словаччини Марек Мадарич. Він заявив, що після того, що сталося не може «спокійно сидіти в міністерському кріслі». 12 березня оголосив про відставку міністр внутрішніх справ Словаччини Роберт Калиняк. А 15 березня на тлі політичної кризи подав у відставку премʼєр-міністр Словаччини Роберт Фіцо.

У вересні у Словаччині затримали вісьмох осіб у справі про вбивство журналіста-розслідувача та його нареченої. Пізніше суд заарештував чотирьох обвинувачених у вбивстві словацького журналіста Куцяка: Томаша Сабо, Мирослава Марчека, Золтана Андруско та Олену Жужову. Сабо був кілером, Марчек водієм, а Андруско посередником. Жужова виявилася замовницею вбивства.