Бачу фото з Маріуполя та новини про забруднене повітря. Поясніть, що відбувається

Автор:
Євген Спірін
Дата:
Бачу фото з Маріуполя та новини про забруднене повітря. Поясніть, що відбувається

Facebook / e.malinovskiy

У Маріуполі відбулася акція протесту проти екологічної ситуації в місті. Вона називалась «Я хочу дихати». Більше 5 тис. людей вийшли на центральну площу в медичних масках та з плакатами. Вони вимагали зменшити викиди з заводів «Азовсталь» та «Комбінат Ілліча», які входять до «Метінвесту» — компанії Рената Ахметова.

На мітингу озвучили кілька вимог: не збільшувати виробництво на заводах, модернізувати фільтри, впровадити екологічні норми за стандартами ЄС. Під час мітингу площу ремонтували, укладали плитку. Місцева влада звинуватила учасників акції у спробі зірвати ремонт та не дати провести день міста. Також адміністрація міста вимагала назвати організатора акції, якого де-факто не було: мітинг зібрали через Facebook.

Що не так із заводом?

Викиди на цих заводах відбуваються регулярно. Але останні півроку мешканці міста відчували все сильніший сморід та знімали на відео чорний дим з труб. У соцмережах фото і відео оприлюднювали з хештегом #РінатФільтруй. У травні 2018 року активіст Богдан Чабан навіть подав заяву в поліцію за фактом неконтрольованих викидів та забруднення довкілля. Його заяву зареєстрували.

На заводі «Азовсталь» кажуть, що модернізують систему фільтрації до 2022 року. Міський голова Вадим Бойченко підтримує позицію заводу. Він — колишній працівник «Метінвесту», зараз у компанії працює його дружина. Екологічну акцію в мерії назвали «несанкціонованим мітингом»: «На Театральній площі триває несанкціонований мітинг з питань екології. Його учасники перешкоджають роботі комунальних служб міста та заважають встановити святкову сцену».

Активісти через критику з боку адміністрації вигадали самоназву: «екосєпари».

Як про це пишуть ЗМІ?

Після акції у місцевій пресі зʼявилися короткі новини, схожі на замовлені: учасників мітингу звинуватили в політичній заангажованості та зв’язку з Росією. Канал «Україна», який належить Ахметову, випустив сюжет з коментарем Василя Сметани.

«Видно, що на акцію не пошкодували коштів, роздавали маски. Усе це робиться перед парламентськими виборами». Журналісти в сюжеті також зробили висновок, що до акції «не приєдналися місцеві мешканці».

У той же час ЗМІ приділили увагу святкуванню дня міста Маріуполя та промовам міського голови й очільника Донецької області Олександра Куця, які на екологічну акцію не прийшли.

Що кажуть активісти?

Один з учасників акції, бізнесмен Дмитро Чичера в коментарі «Бабелю» розповів, що акцію планували більше 40 громадських активістів, і зупинились на флешмобі. «Ми вирішили вийти з масками, тому що вони дуже дешево коштують».

Люди неодноразово намагалися звернутися до керівництва заводу, але чули у відповідь тільки те, що «викидів нема, фільтраційну систему модернізують». Активісти також зняли відео про забрудення.

«Нам навіть казали, що це пічник закинув у піч не ті дрова, тому ви бачили чорний дим. Це зовсім абсурд», — розповів Чичера.

На мітингу зібрали 4 тис. підписів проти забруднення, зареєстрували петицію на сайті президента і звернулись до міністерства екології.