Вночі: у Каталонії акції протесту переросли в заворушення, співзасновник Microsoft знову лікується від раку, а братів Кличків внесли до книги рекордів Гіннеса

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Акції прихильників незалежності Каталонії переросли в заворушення

Twitter / Josep Goded

У Барселоні масові акції протесту в річницю референдуму про незалежність Каталонії переросли в заворушення. У понеділок увечері спалахнули сутички між радикальними прихильниками незалежності Каталонії та поліцейськими. Демонстранти почали штурмувати огорожу біля регіонального парламенту в Барселоні, учасники акції, що приховували свої обличчя, спробували звести барикади, а також кидали каміння в правоохоронців. Демонстранти також освистали главу уряду Каталонії Жоакіма Торру під час його виступу, звинувативши його в недостатньому опорі Мадриду. Усього протягом дня на вулиці Барселони вийшли близько 180 тис. осіб.

У 2019 році Україна має повернути 427 млрд гривень зовнішніх боргів

Україна у 2019 році має віддати третину державного бюджету, тобто 427 млрд гривень, аби частково погасити зовнішні борги. Як повідомив прем’єр-міністр Володимир Гройсман в ефірі телеканалу ICTV, загалом бюджет наступного року становитиме один трильйон двісті мільярдів гривень. Він також нагадав, що Україна виплачуватиме борги не тільки в 2019 році, а й у 2020 та 2021.

У співзасновника Microsoft виявили рак

Kim Kulish / Corbis via Getty Images

Співзасновник компанії Microsoft Пол Аллен зізнався, що в нього виявлена злоякісна пухлина – неходжкінська лімфома. У бізнесмена рецидив хвороби, з якою він боровся девʼять років тому. Тоді йому вдалося одужати. Аллен пообіцяв, що докладе всіх зусиль для того, щоб і цього разу впоратися з раковим захворюванням. При цьому він запевнив, що не має наміру відмовлятися від бізнес-діяльності. Аллен був одним із засновників Microsoft, однак у 1983 році покинув компанію через проблеми зі здоровʼям. Зараз він очолює фірму Vulcan Inc, галузі діяльності якої варіюються від нерухомості до космонавтики. Крім цього Аллен володіє акціями кількох спортивних команд США. Наразі йому 65 років. Цього року Forbes оцінив статки бізнесмена в $20,5 млрд.

Братів Кличків занесли до книги рекордів Гіннеса

Володимир Шуваєв / «Бабель»

Віталія та Володимира Кличків внесли до Книги рекордів Гіннеса як братів-чемпіонів, які на двох провели найбільшу кількість боїв. Володимир Кличко провів 69 поєдинків на професійному рингу, переміг 64 рази, 53 перемоги здобув нокаутом. Програв п’ять разів, чотири рази нокаутом. Віталій провів 47 професійних боїв, у яких здобув 45 перемог, 41 з них нокаутом. Програв двічі нокаутом. На двох брати Клички провели 116 поєдинків. З 1 по 5 жовтня у Києві триватиме 56-й Конгрес Всесвітньої боксерської ради (WBC). До столиці України приїхало близько 700 учасників зі 166 країн світу, серед них світові легенди боксу: Леннокс Льюіс, Ерік Моралес, Евандер Холіфілд та інші.

У Росії заперечують дефекти в корпусі «Союзу»

Wikimedia Commons

Глава держкорпорації РФ «Роскосмос» Дмитро Рогозін заявив, що отвір у корпусі корабля «Союз МС09» з’явився через навмисну дію, а не виробничий брак. Таких висновків дійшла комісія, яка вивчала появу дірки в обшивці російського космічного корабля 30 серпня цього року. При цьому Рогозін не став коментувати подробиці розслідування, пославшись на домовленості з NASA. Він уточнив, що в листопаді працюватиме ще одна комісія, яка підібʼє остаточні підсумки. У свою чергу виконавчий директор «Роскосмосу» Сергій Крикальов заявив, що однією з версій появи діри в космічному апараті є пошкодження кимось із членів екіпажу. При цьому він не виключив варіант, що корабель був пошкоджений ще на Землі.