The Guardian: Скрипаль не вірив, що його отруїла Росія. Але зізнавався, що боїться Путіна

Дата:
The Guardian: Скрипаль не вірив, що його отруїла Росія. Але зізнавався, що боїться Путіна

TASS \ TASS via Getty Images

Журналіст ВВС Марк Урбан у своїй книзі «Документи Скрипаля» (The Skripal Files) стверджує, що екс-співробітник ГРУ Сергій Скрипаль після отруєння спершу відмовлявся вірити у причетність до нього Росії, повідомляє The Guardian.

На думку автора, екс-ГРУшник «з усіх сил намагався примиритися зі своєю ситуацією». «Коли Скрипаль вийшов з коми через пʼять тижнів, він зіткнувся з деякими «складними психологічними коректуваннями» — не в останню чергу через те, що він спочатку не хотів визнавати той факт, що став обʼєктом кремлівського «сюжету про вбивство», — повідомляє видання.

Урбан провів серію зустрічей зі Скрипалем влітку 2017 року, до отруєння, в будинку «купленому МІ-6 [британська розвідка] у Солсбері». За словами журналіста, Скрипаль не хотів, щоб його цитували безпосередньо, пояснюючи, що «боїться Путіна». При цьому сам він не вірив, що знаходиться в небезпеці, але хотів уникнути публічних заяв, щоб його дочка Юлія та син Олександр (помер у 2017 році) могли вільно приїжджати до нього з Москви.

Журналіст також зазначив, що Скрипаль проводив більшу частину свого дня, дивлячись «Перший канал». Видання нагадало, що Скрипаль за $3 тис. передав британській розвідці деталі структури ГРУ. Сам Скрипаль особисто не зустрічався з британськими шпигунами, але написав секретну інформацію в книзі невидимим чорнилом.

Його дружина Людмила вирушила до Іспанії та доставила цю книгу співробітнику МІ-6. Офіцер передав Скрипалю подарунок — зразок англійського котеджу, який пізніше стояв на полиці шафи в будинку екс-ГРУшника в Солсбері.

Скрипалів отруїли в березні. Також наприкінці червня у місті Еймсбері, поруч із Солсбері, двох людей знайшли у важкому стані. Спочатку причиною назвали отруєння наркотиками, але пізніше в Лондоні заявили, що вони піддалися дії тієї ж речовини, що і Скрипалі.

Пʼятого вересня влада Великобританії назвали імена двох чоловіків, яких підозрюють в отруєнні Скрипалів. Ними виявилися працівники Головного розвідувального управління Генштабу ЗС РФ Олександр Петров і Руслан Боширов.

Пізніше журналісти встановили, що під особистістю Руслана Боширова ховається полковник ГРУ Генштабу ЗС РФ Анатолій Чепіга.