Меру Одеси Труханову вручили обвинувальний акт. Його підозрюють у махінаціях із будівлею заводу «Краян»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Меру Одеси Труханову вручили обвинувальний акт. Його підозрюють у махінаціях із будівлею заводу «Краян»

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури вручили меру Одеси Геннадію Труханову і ще сімом особам обвинувальний акт про розкрадання 185 млн грн державних коштів, повідомляє прес-служба НАБУ.

Що це за справа?

У 2016 році Одеська міська рада схвалила покупку будівлі збанкрутілого заводу «Краян» за 185 млн грн. Ця покупка привернула увагу антикорупційних органів. Там вважають, що будівлю придбали за умисно завищеною ціною. У грудні 2016 року НАБУ та САП домоглися в суді накладення арешту на 185 млн грн з бюджету міста, які міськрада Одеси заплатила за будівлю.

Чому підозрюють Труханова?

У НАБУ вважають, що купівля будинку збанкрутілого заводу «Краян» — це корупційна схема, яку організував Труханів. За даними слідства, кошти від купівлі будівлі «Краяна» зловмисники планували легалізувати через фіктивне підприємство, засновник і керівник якого зараз проживає на непідконтрольній території Луганської області.

Що тепер?

Справу передадуть до суду. Крім Труханова, обвинувальний акт вручили одному з його заступників, голові постійної комісії з питань комунальної власності Одеської міськради; директору департаменту комунальної власності міськради та його заступнику; директору приватної компанії, яка брала участь у продажу, представнику цієї компанії і оцінювачу.

Вони звинувачуються за ч. 5 статті 191 («Заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах, вчинене за змовою групи осіб») Кримінального кодексу. Покарання передбачає тюремний термін від 7 до 12 років, з конфіскацією майна.

Підозру у скоєнні злочину цим особам оголосили 13 лютого. При цьому чотирьом з них (посадовцям Одеської міськради) — заочно, оскільки слідчі не знають, де вони перебувають. 14 лютого в аеропорту «Бориспіль» НАБУ затримало Труханова та його заступника і вручило їм підозру у скоєнні злочину.